Архива

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ и ове године је отворила своја врата свим заинтересованим ученицима за упис у први разред. Након завршеног првог круга уписа у први разред школске 2021/2022. године сва места у предвиђеним образовним профилима су попуњена. Захвални смо што су ученици изабрали нашу школу и искрено се радујемо будућој сарадњи.

„Brainfinity”

Дана 12.6.2021. у Београду, у Савременој гимназији, ученици одељења II1 Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” Лазар Петровић, Урош Стевановић, Никола Трајковић и Кристијан Стефановић, новог образовног профила Електротехничар информационих технологија ИКТ под менторством професорке Јоване Вучић су освојили друго место на финалном такмичењу „Brainfinity” у категорији другог разреда средњих школа.
Честитамо ученицима и професорки!

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” сталним улагањем у школски простор континуирано чини живот у школи унапређенијим и функционалнијим. Једно од нових улагања у том смислу је и ограда постављена код балон сале испред главног улаза у школу. Ограда од чврстог материјала јасно ће одвојити школски од ваншколског простора и учинити школско двориште безбеднијим и адаптибилнијим за све који у њему бораве, пре свега за наше ученике.

„Brainfinity”

Ученици одељења II1 Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” Лазар Петровић, Урош Стевановић, Никола Трајковић и Кристијан Стефановић, новог образовног профила Електротехничар информационих технологија ИКТ пласирали су се у финале такмичења „Brainfinity”, под менторством професорке Јоване Вучић, као један од три тима у категорији другог разреда средње школе. Да би сте их подржали и омогућили им додатне поене у финалу, лајкујте њихову слику на инстаграму https://lnkd.in/eibtJa5 или поделите њихову слику са “Brainfinity” странице на свом ФБ профилу, јер подршка заједница је увек била саставни део добре идеје, пројекта, или пак тима људи који се боре својим знањем и вештинама и на најбољи начин представљају свој град и државу.

„Brainfinity” такмичење је Collaborative Problem Solving Challenge, јединствено такмичење у региону у коме ученици узраста од V до VII разреда и средњошколци у тимовима решавају проблеме у реалном контексту, користећи све предности информационих технологија.

Моја отаџбина Србија

Наша ликовна секција још једном је остварила изванредне резултате на Међународном ликовном конкурсу “Моја отаџбина Србија”, коју расписује православни дечији часопис ” Светосавско звонце” и Српско одељење Међународног фонда јединства православних народа (Москва).
Александра Анђелковић освојила је другу награду, а награђена је мобилним телефоном.
Алекса Потић освојио је трећу награду и награђен је “паметним” сатом.
Честитамо ученицима и професорки Лидији Бујић и желимо им још пуно успеха у раду!

Мини рестАРТ

Међународна изложба Mini restART отворена је 14. новембра у Великој Плани. Наша Мирослава Стевановић и овог пута је заблистала и представила нас на себи својствен начин. Ми јој честитамо и желимо још пуно изложби и успеха у даљем раду!

   

IV категорија, узраст 15-18 година
ПОХВАЛE
 Мирослава Стевановић, 17 година
 Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић”, Алексинац, Србија
Ликовни педагог: Лидија Бујић

 

Мини рестАРТ

И у време ванредног стања наградне за нашу школу нису изостале, што довољно сведочи о труду и раду наших ученика и наставника. На Међународном дечјем ликовном конкурсу Мини рестАРТ „Скривени свет буба и инсеката“ одазвало се 30 држава. Посебну похвалу је за свој рад добила Мирослава Стевановић, ученица наше школе, која је похваљена у конкуренцији 8844 рада, 4715 радова домаћих аутора и 4129 радова аутора из иностранства. Такође, екипни рад наше школе први је у листи излагача на изложби радова с конкурса, а екипу ликовних талената наше школе на челу с проф. Лидијом Бујић чинили су: Александра Анђелковић, Ања Ристић, Ђорђе Станчић, Матија Матијевић, Мирослава Стевановић. Честитамо им са жељом да им се успеси нижу и у свим будућим годинама!

 

 

   

ТЕХНИЧКА ШКОЛА ,,ПРОТА СТЕВАН ДИМИТРИЈЕВИЋ“ У АЛЕКСИНЦУ ЈЕ ОБЕЗБЕДИЛА ПСИХОСОЦИЈАЛНУ ПОДРШКУ УЧЕНИЦИМА, РОДИТЕЉИМА И НАСТАВНИЦИМА
ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

С обзиром на то да су пандемија коронавируса и увођење ванредног стања утицали на велики број ученика, родитеља и наставника, Техничка школа ,,Прота Стеван Димитријевић“ у Алексинцу је обезбедила психосоцијалну подршку свима који током ове кризне ситуације имају потребу да са психологом поразговарају о изазовима које носе ванредне мере и изолација, а са којима се сусрећу свакодневно.

Већина људи се током кризе налази у стању мање или више изражене узнемирености и дезорганизације, али и неспособности да се избори са новонасталом ситуацијом, јер уобичајени механизми превладавања често не одговарају или недовољно одговарају тренутним захтевима ситуације.

Због тога, у циљу ублажавања тешкоћа услед настале ситуације и спречавања озбиљнијих психичких проблема, психолог Марија Ђорђевић, пружаће телефонску психолошку подршку (063/8944040) према следећем распореду:

  • Помоћ и подршка ученицима: Понедељак, 10.00-12.00   Петак, 10.00-12.00
  • Помоћ и подршка родитељима: Среда, 10.00-12.00
  • Помоћ и подршка наставницима: Четвртак, 10.00-12.00

 

Због одличне и дугогодишње сарадње са Савезом за школски спорт општине Алексинац, учествовања на свим такмичењима које је савез организовао и освојеним турнирима, Савез је одлучио да награди нашу школу у виду опреме како би наши ученици још више напредовали и усавршили своје знање и стекли нове вештине. За све то је заслужан колектив наставника физичког васпитања техничке школе “Прота Стеван Димитријевић” који су и ове године освојили турнире у кошарци и одбојци.

Уређење наставничке зборнице и
просторија за раднике школе

Овог пута успешно се наставља са осавремењавањем и улепшавањем простора школе. За време зимског распуста окречена наставничка зборница, замењене су завесе, а просторија помоћних радника је комплетно реновирана, где су постављени нови кухињски елементи. Овим реновирањем просторије су добиле потпуно нов изглед.

12. Медијана Фестивал

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” још једном је потврдила да је расадник ликовних талената. Наше ученице на Дванаестом Медијана фестивалу стваралаштва за децу и деце стваралаца оствариле су огроман успех. Желимо им још много награда и богату инспирацију!

 

logo medijanaРезултати конкурса 12. Медијана Фестивала Дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу – Ниш

1. Ања Ристић, IV-4 разред, Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” Алексинац, ментор Лидија Бујић
2. Мирослава Стевановић, III-3 разред, Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” Алексинац, ментор Лидија Бујић
3. Александра Анђелковић,  II-5 разред, Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” Алексинац, ментор Лидија Бујић

Похвала за ментора:

ЛИДИЈА БУЈИЋ, Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” Алексинац

СВЕТИ САВА

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ и ове године достојно је обележила школску славу. На почетку прославе пресечен је славски колач, а затим је уследио програм који су припремили ученици и наставници школе. Прославу је отворила Химна Светом Сави у извођењу хора Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“, који је имао још две музичке тачке. Све присутне говором о значењу и значају Светог Саве поздравио је директор Драган Петковић. Након тога уследила је кратка представа с елементима рецитала о животу и раду Светог Саве, коју су извели учесници драмско рецитаторске секције, а затим је наступила Пољопривредна школа „Шуматовац“. На крају програма изведена је тачка фолклорне секције Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић”.

 

Припреме за обележавање Савиндана

Хор, фолклорна и драмско – рецитаторска секција Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” увелико врше припреме за обележавање Савиндана. Свакодневним пробама ученици под будним оком професора вежбају наступе за приредбу која ће бити одржана 27. 01. 2020. у холу школе након сечења славског колача, које је заказано за 11.00 часова.

У посети школе –  Зорица Пелеш и Радмила Тонковић

У четвртак 23. 01. 2020. само дан након годишњице рођења проте Стевана Димитријевића Техничку школу у Алексинцу, која с поносом носи његово име, посетиле су Зорица Пелеш, протин биограф и новинар Радмила Тонковић, преводилац и професор на универзитету у Русији. Уважене гошће најпре је примио директор школе Драган Петковић, а затим су разгледале школу и дале интервју за школски лист, посебно истичући важност личности чије име школа носи.

„Савремене интернет технологије“

У среду 15. 01. 2020. у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић“ одржано је предавање „Савремене интернет технологије“ које је одржао проф. Универзитета „Сингидунум“ Иван Миловановић. Циљ предавања био је да се интернет технологија приближи ученицима, као и ширење свести о томе шта су узроци и последице нашег тривијалног познавања модерне технологије. Предавање је одржано у амфитеатру школе, а предавању су присуствовали ученици завршних разреда и професори: Алекса Токић, Милорад Николић, Драгана Милић Рајда, Виобран Рајић, Валентина Симић, Перо Здилар и Дејан Петковић.

Нови изглед наставничке зборнице

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” свим капацитетима се залаже за побољшање услова рада како ученика тако и наставника. Овог пута успешно се наставља са унапређењем простора школе, што индиректно омогућава и осавремењивање наставе. У току школске године комплетно је реновирана наставничка зборница, замењени столови и столице, а ормани наставника су добили комплетно нови изглед.

Репортажа РТС-а

У уторак 17. 12. 2019. године екипа РТС- а посетила је нашу школу. Повод посете била је репортажа посвећена проти Стевану Димитријевићу по коме школа и носи име. Екипа новинара је у пратњи професора Радисава Насковића и професорке у пензији Гранке Марковић, иначе доброг познаваоца лика и дела проте Стеве Димитријевића, обишла Саборну цркву Светог Николе у центру Алексинца, а затим и протину задужбину, капелу Светих Архангела на алексиначком гробљу. Након тога, новинаре је дочекао директор школе Драган Петковић и упознао их с радом школе, а са вероучитељем Иваном Цветановићем било је речи о детаљима везаним за живот и рад проте Стеве Димитријевића. Репортажу можете погледати кликом на плави текст.

Спорт и школа, заједно без бола

У уторак 17. децембра са почетком у 14.00 часова у Техничкој школи “Прота Стеван Димитријевић” одржано је предавање некадашњег одбојкашког репрезентативца Андрије Герића. На предавању се говорило о значају даљег школовања паралелно са спортским активностима и развоју школског спорта. Трибину су организовале Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” и Канцеларија за младе општине Алексинац.

 

Обука за рад у ИСЕМ бази података

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” 17. децембра 2019. године организована је обука за рад у ИСЕМ бази. Обука је била намењена свим рачуновођама који раде у установама корисницама републичких буџетских средстава са територије општине Алексинац. На четворочасном усавршавању полазници су имали прилику да се упознају с радом на уносу података о потрошњи енергената и воде у ИСЕМ базу, а Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” потрудила се да буде добар домаћин једном оваквом семинару.

ПРВА ПОМОЋ

Пружајући различите могућности оспособљавања за занимања у саобраћају, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” обезбедила је и обуку за полагање возачког испита ученицима образовних профила блиских овој делатности. Тим поводом за ученике другог и четвртог разреда наше школе одржано је предавање из Прве помоћи. Знања која ученици овим путем усвајају су прекопотребна приликом саобраћајних незгода, док је по закону неопходно да кандидат за возачку дозволу поседује положен испит из прве помоћи.

Наши литерарци у кампањи “Стоп насиљу”

На литерарном конкурсу Економске школе из Ниша у оквиру кампање „Стоп насиљу” коју спроводи ЗУОВ ученице Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” постигле су запажен успех. У категорији средњошколаца награђене су Анђела Долић IV4 и Јована Аранђеловић II5, a похвале су добиле Анастасија Савић III5, Даница Васић IV5, Тамара Бошковић IV4, Ања Ристић IV4, Тамара Г. Стојановић II5, Милена Васић II5 и Јована Стојановић II6, а похвалу за најбољег ментора освојила је професор српског језика и књижевности Александра Стојаковић. На завршној манифестацији 29. новембра 2019. у Економској школи у Нишу додељене су награде и похвале, а ученице су се представиле својим радовима.

Нова фасада на згради радионице

Зграда радионице за практичну наставу Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” добила је нову фасаду. Такозвани „Стари центар” освануо је у новом руху, тако да ће ученици праксу обављати у сада и екстеријером оплемењеном простору, а сам изглед зграде учиниће читав комплекс радионице естетски освеженијим и пријатнијим.

Обука наставника за примену различитих метода учења у настави

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” радећи на континуираном стручном усавршавању надтавника организовала је за наставно особље школе семинар под називом „Обука наставника за примену различитих метода учења у настави”. Семинар је организован у просторијама школе за две групе од по 30 наставника и то 23. 11. 2019. и 14. 12. 2019. године. Наставници су за савладану обуку добили сертификате за осам сати програма у области наставе оријентисане на исходе и К2 компетенције за поучавање и учење.

Реновирање кабинета

Да би се стекли што бољи услови за рад Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” је у току летњег распуста реновирала четири кабинета. У кабинетима 41, 42, 43 и 44 постављене су нове беле табле, које пружају јаснији приказ и ефикасније излагање градива. Кабинети су окречени, постављен је нови ламинат, а старе неонке су замењене лед панелима који имају високу енергетску ефикасност. Овим реновирањем ученицима и наставницима школе обезбеђени су пријатнији услови за рад.

Временска непогода

Дана 02. 08. 2019 године у вечерњим часовима Алексинац и околину погодило је снажно невреме праћено обилном кишом и јаким ветром. Том приликом оборено је неколико стабала у дворишту Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић” тако да је делом био блокиран пролаз кроз школско двориште. Брзом интервенцијом радника школе оборена стабла су уклоњена и на тај начин обезбеђено нормално и безбедно кретање школским двориштем. 

УПИС 2019/2020

Као и дужи низ претходних година и ове године Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” попунила је своје капацитете у погледу расположивих места за упис ученика. Бројне активности које се спроводе у нашој школи као и константан рад на унапређењу и усавршавању како школског простора тако и наставничког кадра довеле су до тога да школа буде на првом месту у листи жеља код многих свршених осмака.

 

Међународни конкурс „Колевка“

За крај школске године стиже још једно дивно признање ученицима наше школе!

Још једном је ликовна секција под надзором професорке Лидије Бујић остварила изванредне резултате на Међународном конкурсу „Колевка“ који су расписали православни дечији часопис „Светосавско звонце“ и Српско одељење Јавног међународног фонда јединства православних народа (Русија).
Поносни смо на наше креативце који су остварили следеће резултате:

Мирослава Стевановић освојила је 2. награду
Кристина Јовић освојила је 3. награду
Ања Ристић освојила је похвалу

 Честитамо им и желимо пуно успеха и награда у наредној школској години!

   

Конкурс Црвеног крста на тему „Крв живот значи”

Ученици Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић и ове године су узели учешће у конкурсу Црвеног крста на тему „Крв живот значи”. На ликовном конкурсу својим умећем обезбедили су следеће пласмане:

1. место: Мирослава Стевановић II3
2. место: Ања Ристић III5
3. место: Тамара Стојановић I5

На литерарном конкурсу својим прозним и поетским радовима освојили су следеће пласмане:

1. место: Катарина Обрадовић III6
2. место: Милица Анђелковић II1
3. место: Анђела Марковнћ II1

Честитамо им на оствареном успеху!

Електротехника стручна екскурзија

Дана 24.05.2019. одржана је стручна екскурзија за одељења подручја рада електротехника. Стручна екскурзија је реализована за одељења III1, III2 и IV1 (65 ученика) у склопу блок наставе. Екскурзија је обухватала посету Сајма технике у Београду на којем су представљена најновија достигнућа из области технике.

Нове надстрешнице

На улазима у школску зграду Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” постављене су надстрешнице које ће штитити улазе од падавина. Тиме школа ствара боље и безбедније окружење и оплемењује школски простор за све ученике и запослене.

Републичко такмичење у програмирању ЦНЦ машина

Ученица наше школе Јована Ђокић постигла је велики успех, освојивши друго место на Републичком такмичењу машинских школа у области Програмирање КУ глодалица CAD/CAM програмским пакетом, које је одржано у Пожеги 18. 5. 2019. године. У области Програмирање аутоматско – струг, учествовала је Јелена Милановић и освојила 10. место.

Резултати 25. регионалног такмичења ученика средњих школа

У суботу 11. маја 2019. године у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу одржано је 25. регионално такмичење из Основа електротехнике 1 и 2, Електронике и Енергетске електронике. У такмичењу су учествовале школе из Ниша, Прокупља, Бора, Врања, Лесковца, Пирота, као и школа домаћин. Укупно је било 37 учесника, а такмичење је протекло веома успешно. У области Основа електротехнике 1 прво место заузео је Алекса Младеновић из Електротехничке школе „Мија Станимировић из Ниша, друго Лазар Манчић из Електротехничке школе Пирот и треће Светислав Вељковић из Техничке школе „Раде Металац из Лесковца. У области Основа електротехнике 2 први је био Јован Пауновић из Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Ниша, друго место поделили су Јован Урошевић из Машинско-електротехничке школе из Бора и Ђорђе Здравковић из Електротехничке школе „Мија Станимировић” из Ниша, a треће место припало је Илији Николићу из Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Ниша. У области Електронике најбољи је био Стефан Крстић из Електротехничке школе „Мија Станимировић” из Ниша, друго место освојио је Александар Миленковић, ученик наше школе, а треће Ђорђе Манић из Електротехничке школе из Пирота. У области Енергетске елетронике прво место заузео је Никола Марковић, друго Данијел Стојановић оба ученици Техничке школе „Раде Металац” из Лесковца, а треће Никола Цекић, ученик Техничке школе „15. мај” из Прокупља.

25. Регионално такмичење ученика средњих школа

У суботу 11. маја 2019. године у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” биће одржано 25. регионално такмичење из електротехнике. Очекује се да у такмичењу учествују школе из Ниша, Прокупља, Бора, Врања, Лесковца, Пирота, као и школа домаћин. Свим ученицима и наставницима желимо много успеха на предстојећем такмичењу!

   

Економија стручна екскурзија

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“  у петак 12. априла 2019.  организовала је  стручну екскурзију до Београда за ученике трећег и четвртог разреда смера Економски техничар. Ученици су посетили НБС и њену изложбено-едукативну поставку „Новац на тлу Србије од настанка до данас“, одгледали филм о штампарији новца и на крају добили „новчаницу“ са својим ликом. Екскурзију су водили Звездана Вељковић одељењски старешина IV4, Валентина Симић одељењски старешина III5 и предметни наставник Цеков Славчо.

ПРОМОЦИЈА ШКОЛЕ 2019/2020

У среду  8. маја 2019. године Техничка школа „Прота Стеван Димитројевић” одржала је презентацију свог рада у ОШ „Вук Караџић” у Житковцу. У четвртак 9. маја 2019. године одржана је презентација у ОШ ,,Јован Јовановић Змај” на Алексиначком руднику као и у истуреном одељењу у селу Рутевац. Том приликом ученицима осмог разреда презентовани су образовни профили које школа уписује за школску 2019/2020. и могућности које се нуде уписом у ову школу. Ученицима је том приликом подељен и промотивни материјал као добродошлица за упис у нашу школу и подстицај да се определе за неки од образовних профила које им Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” нуди. Такође презентација је одржана и у ОШ ,,Свети Сава” у селу Суботинац као и у њеном истуреном одељењу у селу Мозгово.

Основна школа „Љупче Николић”
С
ајам образовања 2019

Сајам образовања као део професионалне оријентације ученика, организован је 24.4.2019. четврти пут у Основној школи „Љупче Николић“ у Алексинцу. Ово је прилика да ученици завршних разреда упознају занимања која ове школске године могу бити њихов избор за наставак школовања. Нова занимања у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић“ побудила су велико интересовање ученика и родитеља. Осим актуелних саобраћаних смерова, понуђена су нова занимања за која се верује да ће ученике спремити за све изазове које доносе нове технологије. Тиме је Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” и ове године отворила врата за упис нових ученика.

Годишња изложба ученичких радова 2019

Дана 22. 04. 2019. године у организацији Актива наставника ликовне културе отворена је годишња изложба ученичких радова у Регионалном центру у Нишу. Учесници изложбе су 22 нишке основне и средње школе и Техничка школа „Прота Стеван Димитртијевић“ из Алексинца. Представљено је 350 радова. Изложбу је отворила Јована Петковић, историчар уметности, а отварање су увеличали ученици Музичке школе. У оквиру изложбе ученици наше школе су поред ликовних радова осликавали бумеранге, које је израдила секција машинске струке, па их похваљујемо, јер су помогли да се наши радови издвоје од осталих и добију све похвале жирија који их је оцењивао и доделио награде учесницима. С обзиром на то да смо једина школа где је жири био у дилеми коме од учесника треба дати награду, одличено је да се сви ученици похвале, а награда је припала Викторији Марковић. Похвалу је добила и професорка ликовне културе Лидија Бујић за изузетан рад и учешће на изложби.
Похваљени ученици на изложби су:

  1. Марковић Викторија
  2. Пајкић Катарина
  3. Ристић Ања
  4. Стошић Јована
  5. Стевановић Мирослава
  6. Стојановић Тамара

Нове макете за кабинет Електротехнике

За кабинет у коме се изводи настава из области електротехнике Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” набавила је макете које ће унапредити демонстрацију приликом обраде одређених наставних садржаја. Кабинет је обогаћен поставком за снимање фотоотпорног претварача, демултиплексором, декодером, Колпицовим осцилатором, РЦ осцилатором, седмосегментним дисплејом и поставком за олакшано множење бинарних бројева. Верујемо да ће нове макете унапредити наставу и учинити учење занимљивијим и лакшим.

Поплочавање степеништа

У циљу улепшавања школског простора, али и труду да се стално бринемо о функционалности свих школских објеката претходне недеље на три улаза у школску зграду постављене су нове неклизајуће плочице. Постављањем плочица улази у школу постали су уреднији у естетском смислу, али свакако пружају и бољи прилаз објекту школе. Надамо се да ће генерације ученика и професора с осмехом улазити у нашу школу са жељом да својим радом допринесу квалитетном и успешном образовању!

 

Општинско такмичење у рукомету

Дана 16.04.2019. године у просторијама Хале спортова одржано је Општинско такмичење у рукомету. Учешће на овом такмичењу узеле су све три средње школе са територије општине Алексинац. У конкуренцији омладинки наша школа заузела је друго место, док су прво место освојиле омладинке Алексиначке гимназије. У конкуренцији омладинаца наши ученици освојили су прво место и пласман на Окружно такмичење. Ево и резултата утакмица: Техничка школа – Алексиначка гимназија 22:9. Техничка школа – Пољопривредна школа “Шуматовац” 22:4. Утакмице су протекле у фер и коректној борби, где су наши ученици техником и борбеношћу надиграли оба противника што и сами резултати говоре.

Међуопштинско такмичење у атлетици

Дана 11.04.2019. године одржано је међуопштинско такмичење у атлетици. Крушевац је био град домаћин такмичења. Омладинци наше школе су у генералном пласману заузели 2. место, где су за 2 бода били бољи ученици Техничке школе из Зајечара. Треће место заузела је Техничка школа из Крушевца. Појединачни резултати наших омладинаца: Алекса Лазић 100m 4 место, Никола Малић 400m 5. место, Константин Јевремовић 1000m 2. место, Амин Зека скок у даљ 3. место даљина 5,26m. Алекса Ђорђевић бацање кугле 2. место даљина 10,59m. Александар Стевановић скок у вис висина 165cm. Штафета 4x100m 2. место. До следећих спортских догађаја спортски поздрав!

Регионално такмичење у програмирању ЦНЦ машина

Регионално такмичење у програмирању ЦНЦ машина ученика машинских школа одржано је у Крагујевцу, дана 29. марта 2019. године. Ученици наше школе учествовали су у свим категотијама и остварили запажен успех. Радојевић Стеван у дисциплини „Програмирање ручно – СТРУГ“ под менторством Миодрага Јовановића заузео је 4. место. Милановић Јелена и Јовић Кристина у дисциплини „Програмирање аутоматско – СТРУГ“ под менторством Ћирковић Радише и Стајић Ивана, заузеле су 2. односно 4. место. Асановић Данијел у дисциплини „Програмирање ручно – ГЛОДАЛИЦА“ под менторством Миодрага Јовановића заузео је 2. место. Ђокић Јована у дисциплини „Програмирање аутоматско – ГЛОДАЛИЦА“ под менторством Ћирковић Радише и Стајић Ивана, заузела је 2. место. На републичко такмичење пласирали су се : Ђокић Јована, Асановић Данијел и Милановић Јелена.

 

Посета фабрике у Алексинцу

Дана 23.03.2019. године ученици одељења IV-3, смера „Техничар за компјутерско управљање“ заједно са предметним наставницима Ћирковић Радишом и Стајић Иваном посетили су предузеће „Вабис“ у Алексинцу. Овде су се на лицу места могли уверити како функционише једна успешна фирма и каква је улога ЦНЦ машина у производном процесу. Исто тако наши ученици су се сусрели са нашим бившим ђацима, сада инжењерима и техничарима за компјутерско управљање који раде на ЦНЦ машинама.

Окружно такмичење у атлетици

Дана 3. 4. 2019. године одржано је Окружно такмичење у атлетици, а ученици наше школе изборили су екипни пласман и у категорији омладинки и омладинаца. У доста изједначеним резултатима на борилиштима наши омладинци су изборили даљи пласман на Међуокружно такмичење победивши као екипа у конкуренцији 8 средњих школа, док је нашим омладинкама фалило мало више среће и труда. Овако изгледају резултати на борилиштима: ОМЛАДИНКЕ – 100м Катарина Стојадиновић 4. место у генералном пласману, Каја Сарић 300м имала је пех у виду грча мишића и није завршила трку, Ања Петровић 7. место у скоку у даљ, Емилија Димитријевић 3. место скок у вис, Катарина Ивановић кугла 3. место и штафета дисквалификација због преласка у другу стазу. ОМЛАДИЦИ – Алекса Лазић 100м 4. место, Марко Цандер 4. место трка на 400м, Константин Јевремовић трка на 1000м 2. место, Александар Стевановић скок у вис 2. место, Алекса Ђорђевић кугла 2. место, Амин Зека скок у даљ 2. место и штафета је дисквалификована због гажења линије у четвртој измени. Међуокржни митинг биће одржан 11. 4. 2019. године у Крушевцу. Нашим ученицима честитамо на постојећим резултатима и желимо много успеха у даљем такмичењу!

11. Медијана Фестивал

Чланови наше ликовне секције још једном су остварили изванредне резултате. На 11. Медијана Фестивалу дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу који организује Градска општина Медијана у Нишу на тему „ Како стићи до циља у чизмама од седам миља“, Викторија Марковић освојила је прву награду, Кристина Јовић трећу, а похвалу је добила Катарина Пајкић. Похвалу за најбољег ментора фестивала добила је професорка Лидија Бујић. Честитамо нашим уметницама и желимо им да увек стижу до својих циљева у чизмама од седам миља.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

Дана 28. 3. 2019. године на градском стадиону у Алексинцу одржано је Општинско такмичење у атлетици у области тркачких дисциплина. Истог дана у просторијама спортске хале у Алексинцу и на отвореним спортским теренима Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић” одржано је такмичење у скоку у даљ, скоку у вис и бацању кугле. Учешће су узеле све три средње школе са територије општине Алексинац. Наша школа је остварила пласман на Окружно такмичење што се тиче екипног пласмана и у конкуренцији омладинки и у конкуренцији омладинаца освајањем првог места. Што се тиче појединачних пласмана стање је следеће: на Окружном такмичењу поред екипа учествује и бацач кугле Ђорђевић Александар, скок увис Димитрије Стојановић. Екипа омладинки која се пласирала на Окружно такмичење: 100 метара Катрина Стојадиновић; 300 метара Каја Сарић, 800 метара Анђела Благојевић, скок у даљ Ања Петровић, скок у вис Емилија Димитријевић, кугла Катарина Ивановић, штафета 4×100 метара Каја Сарић, Емилија Димитријевић, Јасмина Таков, Катарина Стојадиновић. Екипа омладинаца која се пласирала на Окружно такмичење: 100 метара Алекса Лазић, 400 метара Марко Цандер, 1000 метара Константин Јевремовић, скок у даљ Амин Зека, скок у вис Александар Стевановић, бацање кугле Пешикић Димитрије. Желимо много успеха на Окружном такмичењу нашим атлетичарима!

САЈАМ АУТОМОБИЛА 2019

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” за ученике и професоре у недељу 24. марта 2019. организовала је одлазак на Сајам аутомобила, који се већ традиционално одржава у Београду. По свим критеријумима – изгледу, атмосфери, атрактивним дешавањима и премијерама, броју излагача и посетилаца Сајам аутомобила сваке године представља прави спектакл. Ове године наши ученици и професори имали су прилику да погледају аутомобиле 410 излагача и активно се информишу о новитетима у саобраћајној индустрији. Након обиласка Сајма атомобила ученици су имали пар сати слободног времена, које су искористили за шетњу Калемегданом.

 


СЕМИНАР

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” 16. и 17. марта 2019. године одржан је семинар стручног усавршавања за наставнике „Методе и облици ефикасне наставе и учења” Центра за образовање и професионални развој из Брограда. Теме које су наставници обрађивали уз предавачки рад проф. др Радована Антонијевића и радионице биле су: креирање подстицајне климе за учење и сазнавање у настави, проблемски оријентисана настава и учење путем открића, развијање компетенције разумевања и закључивања код ученика, модели диференцираног рада у настави и кооперативно учење, групни рад и партнерски рад. Кроз рaзличите видове рада полазници су разматрали општа питања наставе кроз компентенције за проучавање и учење. Циљ семинара био је унапређивање компентенције наставника у области планирања и реализације наставе орјентисане на исходе (подизање нивоа методичких знања релевантних за циљеве и исходе предмета), тако да су наставници стекли нова знања и искуства која ће примењивати у настави.

МИСЛИША 2019

Дана 14. марта 2019. године у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу одржано је такмичење „Мислиша”. Такмичење се одржава у организацији Математичког друштва „Архимедес” по четрнаести пут. Ово је био основни ниво такмичења. Такмичење је почело у 11 и 30 сати и трајало је (са уводним објашњењима) до 100 минута , а израда задатака 90 минута. Ученици различитих разреда узели су учешће у такмичењу, радећи задатке предвиђене за њихов узраст. Желимо им успешне резултате с надом да ће математички дух још дуго живети у нашој школи.

ПРВА ПОМОЋ

Пружајући различите могућности оспособљавања за занимања у саобраћају, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” обезбедила је и обуку за полагање возачког испита ученицима образовних профила блиских овој делатности. Тим поводом за ученике другог, трећег и четвртог разреда наше школе одржано је предавање из Прве помоћи. Знања која ученици овим путем усвајају су прекопотребна приликом саобраћајних незгода, док је по закону неопходно да кандидат за возачку дозволу поседује положен испит из прве помоћи.

 

ЕЛЕКТРОНСКО ВОЂЕЊЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ ОБРАЗОВНО – ВАСПИТНОГ РАДА УЧЕНИКА

С обзиром да су се у Техничкој школи “Прота Стеван Димитријевић” стекли технички услови за вођење евиденције образовно-васпитног рада у електронском облику, директор је донео одлуку да се на почетку другог полугодишта школске 2018/2019. године може прећи искључиво на електроснко вођење евиденције о образовно-васпитном раду. Ова одлука је у складу са Законом о основама система образовања и васпитања (“Служени гласник РС” број 88/2017, 27/2018- и др. закон) и Правилником о евиденцији у средњој школи (“Службени гласник РС”, број 55/13, 101/17 и 27/18 – др. закон). Надамо се да ће ово побољшати рад и напредовање наших ученика, а наставницима учинити посао што ефикаснијим.

   

Нови прозори – боља енергетска ефикасност

Да би се стекли што бољи услови за рад и обављање практичне наставе у згради Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” у којој су смештене радионице тзв. „Старом центру” постављени су нови пвц-прозори (радови у току). Тиме ће бити обезбеђена боља енергетска ефикасност школе, а ученицима и наставницима бољи амбијент за рад.

 

 

ИНТЕРНЕТ (WiFi)

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” свим капацитетима се залаже за побољшање услова рада ученика и наставника. Тим поводом уведен је интернет (WiFi) у свим блоковима школске зграде, чиме ће бити олакшано учење и проток информација.

30 НОВИХ РАЧУНАРА

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” успешно наставља са техничким унапређењем наставног простора, што омогућава и осавремењивање наставе. Почетком школске године комплетно је реновиран машински кабинет и набављено је 15 нових савремених рачунара. Недавно је школа обезбедила додатних 15 нових савремених рачунара, који су постављени у другом кабинету машинства. Такође, стари рачунари су нашли место у новим просторијама, канцеларији психолога школе и саобраћајном кабинету, што је довело до веће доступности савремених технологија и ученицима и наставницима школе.

Возило за практичну обуку и полагање возачког испита

Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” набавила је још један аутомобил који ће користити наши ученици током обављања практичне обуке коју похађају за добијање дозволе Б категорије. Желимо им безбедну вожњу и успешно полагање.


Ликовни конкурс
„Културна баштина Алексинца“

На ликовном конкурсу „Културна баштина Алексинца“ који је организовао Центар за културу и уметност Алексинац, ученици наше школе су још једном показали своју креативност за коју су награђени и похваљени. Приказали су историјске и културне знаменитости алексиначке општине, а њихови радови су се нашли на календару за 2019. годину. Награђени ученици су: Мирослава Стевановић, Ања Ристић, Викторија Марковић и Кристина Јовић. Похваљени ученици: Јована Стошић, Катарина Пајкић и Вељко Ђорђевић. Честитамо свим ученицима и желимо пуно среће у даљем раду!

Други фестивал науке 2018

Други фестивал науке основаца ОШ “Вук Караџић” Житковац под називом “HANDMADE” – Ручна израда одржан је 26. децембра са почетком у 12 сати. Ове године учествовале су и средње школе, с циљем промоције квалитета средње школе. Наша школа је узела учешће на овом фестивалу и дала свој допринос у погледу приказа макета које су ученици израдили.
Из области саобраћаја представљена је макета сигналисане раскрснице које је побудила посебно интересовање код деце која су посетила фестивал. Из области електротехнике представљени су врло софистицирани пројекти базирани на савременим програмерским платформама које покрећу модерни микроконтролери. Из области машинства приказан је попречни пресек мотора са унутрашњим сагоревањем и савремена обрада материјала на софистицираним CNC машинама. Из области економије представљени су формулари који се најчешће користе у савременом пословању.