АКТУЕЛНО

Међуопштинско такмичење у атлетици

Дана 11.04.2019. године одржано је међуопштинско такмичење у атлетици. Крушевац је био град домаћин такмичења. Омладинци наше школе су у генералном пласману заузели 2. место, где су за 2 бода били бољи ученици Техничке школе из Зајечара. Треће место заузела је Техничка школа из Крушевца. Појединачни резултати наших омладинаца: Алекса Лазић 100m 4 место, Никола Малић 400m 5. место, Константин Јевремовић 1000m 2. место, Амин Зека скок у даљ 3. место даљина 5,26m. Алекса Ђорђевић бацање кугле 2. место даљина 10,59m. Александар Стевановић скок у вис висина 165cm. Штафета 4x100m 2. место. До следећих спортских догађаја спортски поздрав!

Регионално такмичење у програмирању ЦНЦ машина

Регионално такмичење у програмирању ЦНЦ машина ученика машинских школа одржано је у Крагујевцу, дана 29. марта 2019. године. Ученици наше школе учествовали су у свим категотијама и остварили запажен успех. Радојевић Стеван у дисциплини „Програмирање ручно – СТРУГ“ под менторством Миодрага Јовановића заузео је 4. место. Милановић Јелена и Јовић Кристина у дисциплини „Програмирање аутоматско – СТРУГ“ под менторством Ћирковић Радише и Стајић Ивана, заузеле су 2. односно 4. место. Асановић Данијел у дисциплини „Програмирање ручно – ГЛОДАЛИЦА“ под менторством Миодрага Јовановића заузео је 2. место. Ђокић Јована у дисциплини „Програмирање аутоматско – ГЛОДАЛИЦА“ под менторством Ћирковић Радише и Стајић Ивана, заузела је 2. место. На републичко такмичење пласирали су се : Ђокић Јована, Асановић Данијел и Милановић Јелена.

 

Посета фабрике у Алексинцу

Дана 23.03.2019. године ученици одељења IV-3, смера „Техничар за компјутерско управљање“ заједно са предметним наставницима Ћирковић Радишом и Стајић Иваном посетили су предузеће „Вабис“ у Алексинцу. Овде су се на лицу места могли уверити како функционише једна успешна фирма и каква је улога ЦНЦ машина у производном процесу. Исто тако наши ученици су се сусрели са нашим бившим ђацима, сада инжењерима и техничарима за компјутерско управљање који раде на ЦНЦ машинама.

Окружно такмичење у атлетици

Дана 3. 4. 2019. године одржано је Окружно такмичење у атлетици, а ученици наше школе изборили су екипни пласман и у категорији омладинки и омладинаца. У доста изједначеним резултатима на борилиштима наши омладинци су изборили даљи пласман на Међуокружно такмичење победивши као екипа у конкуренцији 8 средњих школа, док је нашим омладинкама фалило мало више среће и труда. Овако изгледају резултати на борилиштима: ОМЛАДИНКЕ – 100м Катарина Стојадиновић 4. место у генералном пласману, Каја Сарић 300м имала је пех у виду грча мишића и није завршила трку, Ања Петровић 7. место у скоку у даљ, Емилија Димитријевић 3. место скок у вис, Катарина Ивановић кугла 3. место и штафета дисквалификација због преласка у другу стазу. ОМЛАДИЦИ – Алекса Лазић 100м 4. место, Марко Цандер 4. место трка на 400м, Константин Јевремовић трка на 1000м 2. место, Александар Стевановић скок у вис 2. место, Алекса Ђорђевић кугла 2. место, Амин Зека скок у даљ 2. место и штафета је дисквалификована због гажења линије у четвртој измени. Међуокржни митинг биће одржан 11. 4. 2019. године у Крушевцу. Нашим ученицима честитамо на постојећим резултатима и желимо много успеха у даљем такмичењу!

 

11. Медијана Фестивал

Чланови наше ликовне секције још једном су остварили изванредне резултате. На 11. Медијана Фестивалу дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу који организује Градска општина Медијана у Нишу на тему „ Како стићи до циља у чизмама од седам миља“, Викторија Марковић освојила је прву награду, Кристина Јовић трећу, а похвалу је добила Катарина Пајкић. Похвалу за најбољег ментора фестивала добила је професорка Лидија Бујић. Честитамо нашим уметницама и желимо им да увек стижу до својих циљева у чизмама од седам миља.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

Дана 28. 3. 2019. године на градском стадиону у Алексинцу одржано је Општинско такмичење у атлетици у области тркачких дисциплина. Истог дана у просторијама спортске хале у Алексинцу и на отвореним спортским теренима Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић” одржано је такмичење у скоку у даљ, скоку у вис и бацању кугле. Учешће су узеле све три средње школе са територије општине Алексинац. Наша школа је остварила пласман на Окружно такмичење што се тиче екипног пласмана и у конкуренцији омладинки и у конкуренцији омладинаца освајањем првог места. Што се тиче појединачних пласмана стање је следеће: на Окружном такмичењу поред екипа учествује и бацач кугле Ђорђевић Александар, скок увис Димитрије Стојановић. Екипа омладинки која се пласирала на Окружно такмичење: 100 метара Катрина Стојадиновић; 300 метара Каја Сарић, 800 метара Анђела Благојевић, скок у даљ Ања Петровић, скок у вис Емилија Димитријевић, кугла Катарина Ивановић, штафета 4×100 метара Каја Сарић, Емилија Димитријевић, Јасмина Таков, Катарина Стојадиновић. Екипа омладинаца која се пласирала на Окружно такмичење: 100 метара Алекса Лазић, 400 метара Марко Цандер, 1000 метара Константин Јевремовић, скок у даљ Амин Зека, скок у вис Александар Стевановић, бацање кугле Пешикић Димитрије. Желимо много успеха на Окружном такмичењу нашим атлетичарима!

САЈАМ АУТОМОБИЛА 2019

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” за ученике и професоре у недељу 24. марта 2019. организовала је одлазак на Сајам аутомобила, који се већ традиционално одржава у Београду. По свим критеријумима – изгледу, атмосфери, атрактивним дешавањима и премијерама, броју излагача и посетилаца Сајам аутомобила сваке године представља прави спектакл. Ове године наши ученици и професори имали су прилику да погледају аутомобиле 410 излагача и активно се информишу о новитетима у саобраћајној индустрији. Након обиласка Сајма атомобила ученици су имали пар сати слободног времена, које су искористили за шетњу Калемегданом.

 

 


СЕМИНАР

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” 16. и 17. марта 2019. године одржан је семинар стручног усавршавања за наставнике „Методе и облици ефикасне наставе и учења” Центра за образовање и професионални развој из Брограда. Теме које су наставници обрађивали уз предавачки рад проф. др Радована Антонијевића и радионице биле су: креирање подстицајне климе за учење и сазнавање у настави, проблемски оријентисана настава и учење путем открића, развијање компетенције разумевања и закључивања код ученика, модели диференцираног рада у настави и кооперативно учење, групни рад и партнерски рад. Кроз рaзличите видове рада полазници су разматрали општа питања наставе кроз компентенције за проучавање и учење. Циљ семинара био је унапређивање компентенције наставника у области планирања и реализације наставе орјентисане на исходе (подизање нивоа методичких знања релевантних за циљеве и исходе предмета), тако да су наставници стекли нова знања и искуства која ће примењивати у настави.

МИСЛИША 2019

Дана 14. марта 2019. године у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу одржано је такмичење „Мислиша”. Такмичење се одржава у организацији Математичког друштва „Архимедес” по четрнаести пут. Ово је био основни ниво такмичења. Такмичење је почело у 11 и 30 сати и трајало је (са уводним објашњењима) до 100 минута , а израда задатака 90 минута. Ученици различитих разреда узели су учешће у такмичењу, радећи задатке предвиђене за њихов узраст. Желимо им успешне резултате с надом да ће математички дух још дуго живети у нашој школи.

ПРВА ПОМОЋ

Пружајући различите могућности оспособљавања за занимања у саобраћају, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” обезбедила је и обуку за полагање возачког испита ученицима образовних профила блиских овој делатности. Тим поводом за ученике другог, трећег и четвртог разреда наше школе одржано је предавање из Прве помоћи. Знања која ученици овим путем усвајају су прекопотребна приликом саобраћајних незгода, док је по закону неопходно да кандидат за возачку дозволу поседује положен испит из прве помоћи.

 

ЕЛЕКТРОНСКО ВОЂЕЊЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ ОБРАЗОВНО – ВАСПИТНОГ РАДА УЧЕНИКА

С обзиром да су се у Техничкој школи “Прота Стеван Димитријевић” стекли технички услови за вођење евиденције образовно-васпитног рада у електронском облику, директор је донео одлуку да се на почетку другог полугодишта школске 2018/2019. године може прећи искључиво на електроснко вођење евиденције о образовно-васпитном раду. Ова одлука је у складу са Законом о основама система образовања и васпитања (“Служени гласник РС” број 88/2017, 27/2018- и др. закон) и Правилником о евиденцији у средњој школи (“Службени гласник РС”, број 55/13, 101/17 и 27/18 – др. закон). Надамо се да ће ово побољшати рад и напредовање наших ученика, а наставницима учинити посао што ефикаснијим.

   

Нови прозори – боља енергетска ефикасност

Да би се стекли што бољи услови за рад и обављање практичне наставе у згради Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” у којој су смештене радионице тзв. „Старом центру” постављени су нови пвц-прозори (радови у току). Тиме ће бити обезбеђена боља енергетска ефикасност школе, а ученицима и наставницима бољи амбијент за рад.

 

 

ИНТЕРНЕТ (WiFi)

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” свим капацитетима се залаже за побољшање услова рада ученика и наставника. Тим поводом уведен је интернет (WiFi) у свим блоковима школске зграде, чиме ће бити олакшано учење и проток информација.

30 НОВИХ РАЧУНАРА

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” успешно наставља са техничким унапређењем наставног простора, што омогућава и осавремењивање наставе. Почетком школске године комплетно је реновиран машински кабинет и набављено је 15 нових савремених рачунара. Недавно је школа обезбедила додатних 15 нових савремених рачунара, који су постављени у другом кабинету машинства. Такође, стари рачунари су нашли место у новим просторијама, канцеларији психолога школе и саобраћајном кабинету, што је довело до веће доступности савремених технологија и ученицима и наставницима школе.

Возило за практичну обуку и полагање возачког испита

Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” набавила је још један аутомобил који ће користити наши ученици током обављања практичне обуке коју похађају за добијање дозволе Б категорије. Желимо им безбедну вожњу и успешно полагање.


СВЕТИ САВА

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ и ове године достојно је обележила школску славу. На почетку прославе пресечен је славски колач, а затим је уследио програм који су припремили ученици и наставници школе. Програм је отворила Химна Светом Сави у извођењу хора Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ под вођством професора музичке културе Миље Миловановић, који су имали још једну музичку тачку. Све присутне говором о Светом Сави поздравила је директорка Пољопривредне школе „Шуматовац” Јасмина Тончић. Након тога уследила је кратка представа с елементима рецитала о животу и раду Светог Саве, који су, под будним оком професорки српског језика и књижевности Александре Стојаковић и Ане Пејић, извели учесници драмско рецитаторске секције Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”, а затим је наступила Пољопривредна школа „Шуматовац“. На крају програма изведена је тачка фолклорне секције Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић”, коју су ове године припремале професори Тијана Дамјановић и Маја Нешић.

Ликовни конкурс
„Културна баштина Алексинца“

На ликовном конкурсу „Културна баштина Алексинца“ који је организовао Центар за културу и уметност Алексинац, ученици наше школе су још једном показали своју креативност за коју су награђени и похваљени. Приказали су историјске и културне знаменитости алексиначке општине, а њихови радови су се нашли на календару за 2019. годину. Награђени ученици су: Мирослава Стевановић, Ања Ристић, Викторија Марковић и Кристина Јовић. Похваљени ученици: Јована Стошић, Катарина Пајкић и Вељко Ђорђевић. Честитамо свим ученицима и желимо пуно среће у даљем раду!

Други фестивал науке

Други фестивал науке основаца ОШ “Вук Караџић” Житковац под називом “HANDMADE” – Ручна израда одржан је 26. децембра са почетком у 12 сати. Ове године учествовале су и средње школе, с циљем промоције квалитета средње школе. Наша школа је узела учешће на овом фестивалу и дала свој допринос у погледу приказа макета које су ученици израдили.
Из области саобраћаја представљена је макета сигналисане раскрснице које је побудила посебно интересовање код деце која су посетила фестивал. Из области електротехнике представљени су врло софистицирани пројекти базирани на савременим програмерским платформама које покрећу модерни микроконтролери. Из области машинства приказан је попречни пресек мотора са унутрашњим сагоревањем и савремена обрада материјала на софистицираним CNC машинама. Из области економије представљени су формулари који се најчешће користе у савременом пословању.

 

Ликовна секција

Дана 15. 12. 2018. године представници ликовне секције заједно са професорком Лидијом Бујић посетили су Велику Плану, где су се на изложби Mini restART нашли радови ученика Техничке школе. Наша Катарина Пајкић освојила је посебну похвалу за свој рад и тим поводом добила невероватну књигу пуну значајних информација о уметности. Радови Викторије Марковић и Мирославе Стевановић били су део изложбе.


Помен Проти Стевану Димитријевићу

У породичној капелн „Светих Ахранђела „ на Старом гробљу у Алекеинцу, одржан је помен Проти Стевану Димитријевићу у присуству ученика и наставника Техничке школе и свешенства алексиначке општине. 24. новембра, давне 1953. године, упокојио се у Господу велики добротвор, хуманиста, професор, теолог а надасве духовник, са неизмерној љубави према свом српском народу, молећи Свевишњег Бога да му подари „Обожење, слогу и умножење“. Надамо се, да својом благодети и делима које нам је оставио, допринети духовном оздрављењу свог вољеног народа.


Семинар

У Техничкој школи “Прота Стеван Димитријевић” 19. новембра 2018. године одржан је семинар под називом Превентивна улога појачаног васпитног рада и његова повезаност са васпитним мерама. Семинар је организован са циљем обуке наставника за пружање подршке развоју личности ученика, а посебно је истакнуто јачање васпитне улоге школе кроз развијање програма превенције насиља, дискриминације, злостављања и занемаривања.