Техничкa школa "Прота Стеван Димитријевић"
Алексинац

Прота Стеван Димитријевић (1866-1953)

Година рођења професора Протојереја Стевана Димитријевић је 10. јануар 1866. у Алексинцу.
- По завршетку гимназије уписује учитељску школу и након завршеног првог разреда прелази на Београдску богословију.
- 1887. у Липовцу ради као учитељ при манастиру Св. Стефан.
- 1890. постаје вероучитељ у Нишкој гимназији. Након три године по препоруци Митрополита Михајла уписује Кијевску Духовну академију.
- 1899. Њ.К.В Александар I Обреновић магистра Стевана Димитријевића поставља указом за професора Богословско-учитељске школе у Призрену.
- Оснивач је новчаног фонда из заоставштине Симе Игуманова за помагање најсиромашније.
- 1912. године учествује у ослобађању српских територија од Турака на Косову и Метохији и организује живот и просветан рад. Сведок је времена када је вршен геноцид над српским народом, протерано је 150 000 Срба.
- По избијању Првог светског рата и повлачењу српске војске са Краљем Петром I и престолонаследником Александром преко Призрена и Албаније за Грчку, склања поверене документе и круну у Богословско-учитељску школу.
- Бугарски фашисти интернирају га са још 172 свештеника, учитеља и ђака у логор Ески Џумаја и један је од ретких који се жив враћа. Био је сведок великих зверстава и пљачки које су учињене над српским живљем.
- Из заробљеништва се враћа 3. новембра 1918. године. У овом периоду протерано је око 130 000 Срба са Косова и Метохије.
- 1920. године изабран је за првог декана Богословског факултета у Београду.


- 1947. године на Коларцу промовисан је у почасног доктора теологије и члан Историјског института САНУ.
- 1936. године додељен му је краљев орден Белог орла III реда за служење отаџбини и српском народу.
- 1937. године Њ.К.В. Ђорђе II, краљ Грчке проглашава га за почасног доктора атинског универзитета.
- За време свог просветног рада био је професор четворици српских патријарха: Варнави, Гаврилу Дожићу мученику логора Дахау заједно са Св. Владиком Николајем Велимировићем, Герману и патријарху Павлу.
- По казивању архимандрита Дионисија након смрти супруге бива од патријарха понуђен титулом владике због своје ревности али уз дужну захвалност а у својој скромности одбија речима „то понудите другом ја сам унучад љуљао“.
- Прота Стеван Димитријевић упокојио се 24. новембра 1953. године и након опела и поште у цркви Св. Марко у Београду 27. новембра, мошти су пренешене у спомен-цркви на Старом гробљу и поред велике забране од комунистичке власти.
- Сву своју имовину оставио је граду и тадашњој Учитељској школи. На имању оставштине је и објекат ове школе. млади