АКТУЕЛНО

“Наградна екскурзија – Охрид

Шесторо ученика Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” путовало је на наградну екскурзију коју је организовала Канцеларија за младе Општине Алексинац. Екскурзија је изведена у суботу 22. и недељу 23. јуна 2024. а дестинација је била Охрид. Првог дана након доласка ученици су могли најпре да се одморе и искористе слободно време на базену, а у поподневним часовима кренуло се у панорамско разгледање. Имали су прилику да се упознају с богатом историјом Охрида и да виде: цркву Свете Софије, цркву Светог Јована Канеа, Плаошник, ранохришћанску базилику, цркву Светог Климента и Пантелејмона, Самуилову тврђаву и антички амфитеатар. Другог дана уприличен је обилазак манастира Светог Наума и Цркве Свете Петке, а том приликом ученици су видели и ушће Црног Дрима у Охридско језеро. Било је ово занимњиво путовање, с кога су ученици понели лепе утиске.

“Безбедност саобраћаја – подизање саобраћајне свести

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ образовног профила Техничар друмског саобраћаја уз пратњу и подршку Тијане Дамјановић, наставнице практичне наставе саобраћајне струке, 23. маја 2024. године реализовали су кампању везану за безбедност саобраћаја. Циљ кампање је подизање саобраћајне свести становника Житковца. Ученици одељења III6 делили су флајере и у разговору са суграђанима указивали на опасности које у саобраћају могу изазвати коришћење алкохола, дроге, мобилних телефона, као и вожња неприлагођеном брзином и некоришћење сигурносних појасева. Кампању је подржала и Саобраћајна полиција у Алексинцу, а указивањем на безбедносне аспекте саобраћаја од стране нашх ученика били су одушевљени и грађани и припадници полиције. Надамо се да ће ова кампања бити добра пракса којом ће се директно утицати на свест и савест учесника у саобраћају.

Трибина „Дан сећања на жене жртве насиља”

Дана 17. маја 2024. године на иницијативу Мреже „Жене против насиља”, у организацији Удружења Ромкиња „Нада” из Алексинца и подршку Центра за девојке из Ниша одржана је трибина „Дан сећања на жене жртве насиља”, на којој су говориле Сара Плазнић, активисткиња Центра за девојке и Маја Нешић, професорка историје и активисткиња Удружења „Нада”. Овом приликом јавности је скренути пажња на појаву фемицида и осуду сваке врсте насиља. На трибини су своје мишљење изнеле и девојке, ученице Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”. Дан 18. мај проглашен је даном сећања на жене жртве насиља. Та иницијатива потекла је од свих релевантних институција Републике Србије, а подржале су је и грађанке наше земље.

 

“Међународни ликовни конкурс – Шантићева реч

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” на овогодишњем међународном ликовном конкурсу „Шантићева реч” остварили су значајан успех. Алекса Потић IV1 освојио је другу, а Наталија Живадиновић III6 трећу награду. Ученици су радили под менторством професорке ликовне културе Лидије Бујић. Жири је радио у саставу: Вукашин Миловић, професор за вајање и моделовање на Факултету примењених уметности у Београду, Тамара Милићевић, професор разредне наставе у ОШ „Алекса Шантић” у Калуђерици и Иванка Ивковић Ускоковић, професор ликовне лултуре у ОШ „Алекса Шантић” у Калуђерици. Додела награда уприличена је 20. маја 2024. у ОШ „Алекса Шантић” у Калуђерици, која је и организатор конкурса. Честитамо награђеним ученицима и ментору и желимо им много будућих успеха!

“Едукативне радионице

У оквиру Недеље сећања и заједништва, ученици Техничке школе ,,Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу су у сарадњи са педагогом школе Лидијом Бујић и професорком Тамаром Бошковић реализовали низ едукативних радионица, у оквиру којих су израђивани панои посвећени борби против насиља, дискриминације и занемаривања, али и позитивним мислима, мотивационим порукама, развоју толеранције, асертивности и интеркултуралности.

Хуманитарна акција у оквиру Недеље сећања и заједништва

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ у недељи од 7. до 10. маја у сарадњи са Ученичким парламентом и предметним наставницима спровели су Хуманитарну акцију у оквиру Недеље сећања и заједништва, која се обележавала у свим школама на територији наше земље. Тим поводом ученици наше школе организовали су прикупљање средстава у виду школског прибора и школске литературе. Ова хуманитарна акција имала је за циљ да се ученици подсете на трагично настрадале жртве у Основној школи „Владислав Рибникар“ и кроз овај вид хуманитарног рада подсете да су хуманост, емпатија, толеранција и међусобно уважавање основни друштвени и морални принципи којима бисмо требали увек да приступамо са великом пажњом, размишљајући о осећањима других.

Недеља сећања и заједништва

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ у Недељи сећања и заједништва, коју је предложила Радна група за упсостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар” у Београду спровела је многе активности. Једна од њих била је и заједничка радионица литерарне и библиотечке секције у Школској библиотеци, која је реализована у четвртак 9. и петак 10. маја 2024. године. Чланице литерарне секције писале су радове о емпатији, хуманости, сарадњи, али и сећању, солидарности и другарству, док су чланице библиотечке секције правиле обележиваче за књиге, који су носили поруке љубави, мира и доброте. Обележивачи су подељени члановима Ученичког парламента и наставницима школе, као материјално сећање на ову недељу. У школској библиотеци постављена је изложба литерарних радова, а целокупну активност водила је наставник српског језика и књижевности и школски библиотекар Александра Стојаковић.

“Градска слава Алексинца – Марковдан”

Поводом Марковдана, градске славе Алексинца, ученици наше школе заједно са вероучитељeм, присуствовали су Светој литургији на темељима будућег храма, који ће бити посвећен Светом апостолу и јеванђелисти Марку. На крају службе пресечен је славски колач, а домаћини славе припремили су пригодно послужење за све присутне.

“Републичко такмичење из математике за економисте”

У петак 26.априла 2024. године ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ Марија Латински I5, Коста Младеновић II5, Нађа Ђорђевић III5 и Марија Благојевић IV5 учествовали су на Републичком такмичењу из математике за економисте, које се одржало у Економској школи у Чачку. Њихов пратилац био је наставник математике Бојан Лакић. Учествовало је 30 школа и укупно је било 73 такмичара. Наши ученици су заузели пласмане од 10 до 13 места, што је одличан успех. У суботу 27. априла 2024. ученици су са пратиоцем свратили до Врњачке Бање и притом посетили чувени Златни мост посвећен математици. Ментори ученика били су наставници математике Ана Младеновић Петровић, Марија Игњатовић и Бојан Лакић.

“Стручна екскурзија – економија”

У среду 24.априла 2024. године Тхеничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ организовала је стручну екскурзију за трећи и четврти разред образовног профила Економски техничар, а ученици су ишли у пратњи разредних старешина Марије Протић и Валентине Симић, као и секретара школе Весне Цветковић. Дестинација екскурзије био је Београд – обилазак Привредне коморе Србије. У Привредној комори Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике, одржала је предавање о делатности и активностима коморе. Након тога ученици су имали слободно време, које су искористили за обилазак града и знаменитости.

“Безбедност саобраћаја”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ образовног профила Техничар друмског саобраћаја уз пратњу и подршку Тијане Дамјановић, наставника практичне наставе – саобраћајне струке, 25. априла 2024. године реализовали су кампању везану за безбедност саобраћаја. Циљ кампање је подизање саобраћајне свести грађана Алексинца. Ученици одељења III6 делили су флајере и у разговору са суграђанима указивали на опасности које у саобраћају могу изазвати коришћење алкохола, дроге, мобилних телефона, као и вожња неприлагођеном брзином и некоришћење сигурносних појасева. Кампању је подржала и Саобраћајна полиција у Алексинцу, а указивањем на безбедносне аспекте саобраћаја од стране нашх ученика били су одушевљени и грађани и припадници полиције. Надамо се да ће ова кампања бити добра пракса којом ће се директно утицати на свест и савест учесника у саобраћају.

“XXIX републичко такмичење ученика саобраћајних школа”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” од 17. до 18. априла 2024. учествовали су на XXIX републичком такмичењу ученика саобраћајних школа, које је одржано у Ужицу. Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић” представљали су Андрија Митић и Сандра Филиповић у такмичарској дисциплини Техничар друмског саобраћаја, док су Александра Милетић и Богдан Гогић представљали школу у такмичарској дисциплини Саобраћај и транспорт. У укупном пласману од 30 школа, такмичари наше школе нашли су се на деветнаестом месту. Ментор ученика био је Милан Симић, професор саобраћајне групе предмета. Честитамо ученицима и професору на постигнутим резултатима и желимо много успеха и у будућем раду!

“Међународни дан књиге и ауторских права 2024”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” 23. априла 2024. године обележила је Међународни дан књиге и ауторских права. Тим поводом, а на иницијативу професорке историје Маје Нешић, гост школске библиотеке била је Ана Стојковић, књижевница, новинарка и сликарка. Она је одржала књижевни разговор с чланицама Библиотечке секције и заинтересованим ученицима, а том приликом представила је свој роман „Помахниталост и атараксија”. Модератор је била школски библиотекар Александра Стојаковић. Истим поводом у простору школске читаонице уприличена је и изложба о Међународном дану књиге и ауторских права. Захваљујемо се Ани на гостовању и надамо се новим књижевним сусретима!

“Национална еколошка олимпијада”

На Националној еколошкој олимпијади, која је одржана у Бору 21. априла 2024. године Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић” представила је Марија Латински, ученица одељења I5, уз ментора Маријану Милошевић, наставницу биологије и екологије. Пласман на републички ниво такмичења за Марију је додатна мотивација и добра прилика да се размене и стекну нова искуства. Честитамо Марији на пласману и желимо јој успех на свим будућим такмичењима!

“Окружно такмичење рецитатора 2024”

На Окружном такмичењу рецитатора које је одржано 3. априла 2024. године у Нишком културном центру у Нишу Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић“ представиле су:
1. Јована Влајић II5, песма „Корак низ улицу“ аутор Јелена Лукић (треће место на Општинском такмичењу);
2. Софија Новаковић II5, песма „Љубавни позив непостојећем“ аутор Гордана Тодоровић (друго место на Општинском такмичењу);
3. Анастасија Кадрић III6, песма „Чекање“ аутор Мира Алечковић (друго место на Општинском такмичењу) ;

Све ученице имале су запажен и квалитетан наступ и добиле су посебне похвале жирија, иако се нису пласирале на Републичко такмичење. Ученице су радиле под менторством наставника Српског језика и књижевности Катарине Петровић Милетић и Александре Стојаковић.

“Двеста година од рођења Бранка Радичевића”

Школска библиотека Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ пригодном изложбом, обележила је двеста година од рођења великог српског песника Бранка Радичевића. На изложби су приказане истакнуте песме, детаљи из биографије и анегдоте везане за овог српског писца. Бранко Радичевић је уз Ђуру Даничића био најоданији следбеник Вукове реформе правописа српског језика и увођења народног језика у књижевност. Написао је свега педесет четири лирске и седам епских песама, два одломка епских песама, двадесет осам писама и један одговор на критику. Рођен је 28. марта 1824. године, а његова дела и после двеста година живе међу читаоцима и његова стваралачка личност остаје упамћена.

“Општинско такмичење рецитатора”

На Општинском такмичењу рецитатора које је одржано 27. марта 2024. године у Центру за културу и уметност у Алексинцу Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић“ представиле су:
1. Јована Влајић II5, песма „Корак низ улицу“ аутор Јелена Лукић;
2. Софија Новаковић II5, песма „Љубавни позив непостојећем“ аутор Гордана Тодоровић;
3. Александра Трифуновић III6, песма „Мени се сања“ аутор Мира Алечковић;
4. Анастасија Кадрић III6, песма „Чекање“ аутор Мира Алечковић.
Све ученице имале су запажен и квалитетан наступ, а на Регионално такмичење (које ће бити одржано 4. априла 2024. године у Нишу) пласирале су се Јована Влајић, Софија Новаковић и Анастасија Кадрић. Ученице су радиле под менторством наставника Српског језика и књижевности Катарине Петровић Милетић и Александре Стојаковић.

“Сајам аутомобила 2024”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” за ученике и професоре у недељу 24. марта 2024. организовала је одлазак на Сајам аутомобила, који се већ традиционално одржава у Београду. По свим критеријумима – изгледу, атмосфери, атрактивним дешавањима и премијерама, броју излагача и посетилаца Сајам аутомобила сваке године представља прави спектакл. И ове године наши ученици и професори имали су прилику да погледају аутомобиле актуелних излагача и активно се информишу о новитетима у саобраћајној индустрији.

“Медијана – ликовни конкурс”

У петак 22. марта 2024. године у Центру за стручно усавршавање у Нишу одржана је свечана додела награда са ликовног конкурса „Медијана” фестивала, који ове године прославља петнаест година постојања. Ликовна секција Техничке школе и ове године постигла је изузетан успех, па је овом приликом уручена награда Алекси Потићу IV1 за освојено прво место, Наталији Живадиновић III6 за освојено друго место и професорки Ликовне културе Лидији Бујић као најбољем ментору, а Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” посебно је похваљена.

“Мислиша”

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” 14. марта 2024. године одржано је математичко такмичење „Мислиша”, у коме је учествовао 71 ученик школе. Из првог разреда учествовало је 17 ученика, из другог 16, из трећег 29, а из четвртог разреда 9 ученика. Овим такмичењем на најлепши начин обележен је Светски дан броја ПИ (3, 14) и годишњица рођења научника Алберта Ајнштајна.

 

“Национална еколошка олимпијада”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” ове године учествовала је на Националној еколошкој олимпијади. Нашу школу на окружном нивоу овог такмичења, које је одржано онлајн 10. марта 2024. године, представљали су ученици:
Анастасија Ђурић I4,  Матеја Крстић I4 (ментор проф. Валентина Маљеновић) и Марија Латински I5 (ментор проф. Маријана Милошевић). Марија Латински освојила је диплому за друго место и тиме остварила пласман на републичко такмичење, које ће бити одржано у Бору.

“Индивидуализација наставе уз уважавање разлика у стиловима учења ученика”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ активно ради на стручном усавршавању наставника, па је сходно томе организован семинар „Индивидуализација наставе уз уважавање разлика у стиловима учења ученика“ (каталошки број 546), који су водили Душан Ранђеловић, доктор психолошких наука Универзитета у Приштини и Милица Стевановић, дипломирани педагог. Прва група наставника семинар је похађала 24. и 25. фебруара, а друга 2. и 3. марта 2024. године. Полазници семинара бавили су се психолошким и дидактичким основама индивидуализоване наставе, разредном атмосфером и наставним стиловима, мотивацијом и савременим схватањима способности, као и системима развијања стваралаштва, стиловима учења и моделирањем учења у настави.

 “Национални дан књиге”

Поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара Школска библиотека Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ спровела је акцију „Читајмо гласно“. Циљ ове активности јесте подстицање читања, као и неговање матерњег језика и културе читања. Чланови Библиотечке секције (Сара Урошевић, Анастасија Миљковић, Софија Новаковић, Тамара Милојковић, Негован Симић, Лазар Вучић) у организацији школских библиотекарки (Слађане Јонић и Александре Стојаковић) најпре су одабрали омиљене прозне, поетске и драмске сегменте из књига које воле, а затим су их наглас читали у библиотеци, испред школе, у холу и на ходницима школе, како би показали да ако постоји љубав и жеља читати се може на ма ком месту. Читање је започело у пет до дванаест, што би симболично представљало крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште.

 

“Свети Сава”

И ове године Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” и Биотехнолошка школа “Шуматовац” заједно су обележиле школску славу Светог Саву. Пригодан програм припремиле су драмско-рецитаторске секције обе школе и хор Техничке школе.
Честитамо Савиндан свим ученицима и њиховим родитељима, колегама и сарадницима и желимо да сви заједно корачамо путем светосавља!

“Обогаћен фонд школске библиотеке”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” ове године вршила је набавку књига за школску библиотеку. Фонд школске библиотеке обогаћен је за четрдесет девет нових наслова, како из области белетристике и ученичке лектире, тако и из стручних области. Уз слободну литературу и стручне приручнике набављени су и недостајући уџбеници из појединих предмета, а све у консултацији са стручним већима школе. Верујемо да ће уз нову литературу кораци к новим знањима и вештинама бити лакши и лепши!

“Учимо сви заједно”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” укључила се у пројекат „Учимо сви заједно” , који обухвата неколико циклуса едукације. У оквиру другог циклуса тим наставника учествовао је на менторском сусрету 15. новебра 2023. који је одржан у ОШ „Вожд Карађорђе” у Алексинцу. У континуираном усавршавању тим наставника школе предвођен директором учествовао је и на другом састанку 27. новембра 2023. такође у ОШ „Вожд Карађорђе”. Менторске сусрете водиле су представнице Школске управе Ниш Јасмина Гејо и Тања Живановић, а на оба састанка реализоване су радионице о диференцијацији наставе, која би дала једнаке шансе образовању све деце.

“Међународни дан толеранције”

Дана 16. новембра у Техничкој школи обележен је Међународни дан толеранције. Ученици наше школе имали су прилику да присуствују едукативној радионици Црвеног крста Алексинац и Центра за социјални рад и дискутују на тему толеранције. Такође су размењивали своје ставове у вези са присутношћу толеранције у друштву као и о њеном утицају на друштво у целини. 

“Помен Проти Стевану Димитријевићу”

У породичној капели Светих Ахранђела на Старом гробљу у Алексинцу 24. новембра 2023. године одржан је помен проти Стевану Димитријевићу у присуству ученика и наставника Техничке школе, која носи његово име и свешенства алексиначке цркве. Тог дана давне 1953. године, упокојио се у Господу велики добротвор, хуманиста, професор, теолог и духовник, прота Стеван Димитријевић, на чијем се имању данас налази Техничка школа у Алексинцу. Свесни значаја његовог живота и рада и након седамдесет година од његовог упокојења, чувамо успомену на овог изузетног човека, одајући му пошту не само на дан када је преминуо, већ и свакога дана у раду и залагању да се име проте Стевана Димитријевића далеко чује.

 “Пети омладински хорски фестивал”

Ученице Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” из Алексинца, чланице Омладинског хора ЦКУ, 13. и 14. новембра 2023. године учествовале су на петом Омладинском хорском фестивалу у Новом Саду. На концерту у Синагоги певале су с преко триста средњошколаца из различитих градова Србије, чиме су на најлепши начин представиле нашу школу и наш град.

“Обележавање 63. годишњице постојања
Економског факултета у Нишу”

Професори Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ су по позиву присуствовали свечаној академији поводом обележавања 63. годишњице постојања Економског факултета у Нишу. У име наше школе свечаности су присуствовали професори Валентина Симић и Славчо Цеков. Захвалницу за успешну сарадњу на остваривању циљева Економског факултета и несебичну помоћ у афирмацији Економског факултета Универзитета у Нишу је у име наше школе преузела професорка економске групе предмета Валентина Симић.

Удружење „Ромактед“ и Тим КВИС Техничке школе
„Прота Стеван Димитријевић“

У четвртак 19. 10. 2023. год. Удружење „Ромактед“ је у сарадњи с Тимом КВИС Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ одржало предавање за наше ученике на тему: Антициганизам. „Ромактед“ је заједнички програм Европске уније и Савета Европе, које с Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог спроводе активности везане за специфичан облик расизма усмерен к Ромима и другим стигматизованим групама у заједници. Врло је важно да ученици препознају термин „антициганизам“ и да чују са каквим се све облицима расизма и говором мржње суочава ромска заједница, али и ученици неромске популације. Захваљујемо се активистима из Удружења „Ромактед“ и ученицима наше школе.
Тим КВИС, кординатор М. Нешић

“Међународни дан писмености”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” 8. септембра обележила је Међународни дан писмености. Колико је писменост значајан сегмент развоја сваког човека и које све области живота обухвата писменост кроз израду паноа који су истскнути у изложбеном простору Школске библиотеке. Чланице Библиотечке секције правиле су паное са подацима који се односе на писменост у свету и код нас, посебно истичући различите врсте и значај писмености уопште.

“Фудбал – Међуокружно такмичење “

Женска фудбалска екипа Техничке школе “Прота Стеван Димитријевић” из Алексинца постигла је велики успех, освојивши треће место на Међуокружном такмичењу. Најпре су наше девојке победом над екипом Економске школе из Ниша од 2:0 на Окружном такмичењу које је одржано 5. априла 2023. избориле пласман на следећи ниво такмичења. На Међуокружном такмичењу 5. маја 2023. заузеле су треће место, што представља заначајан успех за спорт наше школе. Честитамо им и желимо што боље резултате, али пре свега да уживају у спорту којим се баве!

“Слава града Алексинца – Марковдан”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” данас су узели учешће у обележавању славе града Алексинца Марковдана. Са професором Верске наставе Иваном Цветановићем присуствовали су свечаној литургији, коју је на темељима будуће цркве посвећене Светом Марку у градском парку „Брђанка'”, служило свештенство цркве Светог Николе у Алексинцу. Након тога молитвеном литијом кроз град стигли су до саборног храма и Записа, где је пресечен славски колач за благослов и спасење града и његових становника.

“Курс на Дивчибарама”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” одељења IV5: Катарина Врбић, Анђела Денић, Даница Станковић и Андреја Стефановић од 27. до 29. априла 2023. године били су део курса на Дивчибарама у организацији Удружења пословних жена Србије. Обуке за масере и бармене, које су трајале три дана на прелепој планини, имале су за циљ да ученицима завршних година пруже шансу за развој нових вештина и отворе путеве за даљу каријеру. Наши ученици су поред новостечених знања добили прилику да се упознају с вршњацима из Пирота и Бабушнице и да с њима размене утиске о курсевима, али и ставове о будућности. Веома смо поносни што су име школе, а и самог града представили у најбољем светлу и желимо им да успешно изаберу пут којим ће корачати после завршетка школовања!

 “Знаменити Алексинчани – Алексинчанке”

У четвртак 27. априла 2023. године ученицима Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”, који су учествовали на конкурсу Завичајног одељења Библиотеке „Вук Караџић” „Знаменити Алексинчани – Алексинчанке” додељене су захвалнице и награде. У категорији средњих школа I награду освојила је Ксенија Живадиновић II6. Поред Ксеније награђени су и ученици: Душан Живковић I1, Андрија Ивановић I1, Михајло Прокић I1, Александар Поповић I1, Илија Живадиновић I1, Радојичић Наталија I6, Дора Колокотронов III1 и Миљана Аритоновић III5. Тема истраживања биле су познате Алексинчанке Даница и Љубица Јанковић. Ментор ученика је професор историје Маја Нешић. Честитамо ученицима и ментору на постигнутом успеху!

 “XXVIII Републичко такмичење ученика саобраћајних школа”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” од 24. до 26. априла 2023. учествовали су на XXVIII Републичком такмичењу ученика саобраћајних школа, које је одржано у Земуну. Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић” представљали су Ксенија Живадиновић и Андрија Митић, ученици одељења II6, који су у екипној конкуренцији од двадесет четири школе освојили девето место, а надметали су се у такмичарској дисциплини Саобраћај и транспорт. Ученик Андрија Митић освојио је треће место од четрдесет осам учесника у појединачној конкуренцији такмичарске дисциплине Саобраћај и транспорт. Ментор ученика био је Милан Симић, професор саобраћајне групе предмета. Честитамо ученицима и професору на постигнутим резултатима и желимо пуно успеха и у будућем раду!

“Литерарни конкурс који је расписала Вукова задужбина”

Браво! Ученици наше школе Алекса Младеновић (III-6) и Даница Станковић (IV-5) награђени су поводом учешћа на литерарном конкурсу који је расписала Вукова задужбина. Додела награда одржана је 24. априла 2023. године у згради Бановине у Нишу. Честитамо ученицима као и менторима, Драгани Ранђеловић и Ани Пејић и желимо им пуно успеха у даљем раду!

“23. април, Светски дан књиге и ауторских права”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” обележила је активностима у Школској библиотеци 23. април, Светски дан књиге и ауторских права. Ученици су у данима који су уследили имали прилику да се још једном упознају са фондом Школске библиотеке, а Библиотечка секција је уприличила изложбу посвећену овом датуму.

“Галаксија куп 2023”.

У Вршцу је 25.03.2023. године одржано такмичење ученика средњих школа под називом „Галаксија куп 2023″. Домаћин такмичења била је Школа „Никола Тесла”. Сврха такмичења била је презентација ученичких радова, базираних на микроконтролерима и њиховој примени. Такмичење је било осмишљено тако да ученици
– пројектују и израде уређај заснован на микроконтролерима,
– напишу одговарајућу документацију о уређају у коме ближе одређују сам уређај, сврху, начин функционисања и процес пројектовања,
– израде одговарајућу презентацију уређаја у електронском формату,
– усмено одбране свој рад.
Радове је оцењивао стручни жири састављен од шест чланова. По два представника имали су Електронски факултет из Ниша, Технички факултет из Новог Сада, док су локална самоуправа и спонзор такмичења имали по једног представника. Нашу школу представљали ду ученици одељења III-2, образовног профила Електротехничар рачунара, Филип Рајковић и Лука Костадинов. Они су представили изузетно запажен рад „Паметно бројило електричне енергије”. Рад је осим хардверске реализације подразумевао и приказ физичких параметара на вебу. Њихов ментор био је Мића Живковић, наставник предмета Микроконтролери.
Филип и Лука заузели су 10. место од укупно 21 учесника, што је сјајан резултат, узимајући у обзир прво учешће наше школе на овом такмичењу, као и то да се ради о ученицима трећег разреда.

“Безбедност у саобраћају”

Ученици III године саобраћајне струке, Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” са предм.наст. Тијаном Дамјановић,19. априла 2023. спровели су кампању о безбедности саобраћаја. Ученици су подељени у три групе. Прва група упозоравала је на прекршаје изазване неприлагођеном брзином, друга на прекршаје изазване дејством алкохола и психоактивних супстанци, а трећа на прекршаје изазване коришћењем мобилног телефона и прекршај невезаног сигурносног појаса. Циљ кампање је едукација грађана из области безбедности саобраћаја. Верујемо да смо кампањом макар мало утицали на грађане Алексинца да поправљају своје саобраћајне навике и да тиме подижу свест о безбедности на улицама и путевима.

“Библиотечка секција”

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу претходна седмица била је посвећена Доситеју Обрадовићу. У оквиру активности Школске библиотеке чланови Библиотечке секције бавили су се животом и радом Доситеја Обрадовића и припремили изложбу бирајући литературу и репрезентативне садржаје, који ће на најбољи начин представити просветитељски рад и идеје овог нашег великана. Посебан акценат био је на преношењу Доситејевих искустава кроз мудре мисли из његовог дела, које су у раду ученици посебно тумачили сагледавајући га као проповедника пожељних вредности – као што су добро, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање, сарадња. Тиме су уприличени „Доситејеви дани“, а изложба је постављена 7. априла 2023. године.

“Посета предшколараца”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” у уторак 4. априла 2023. угостила је групу предшколаца васпитачице Тине Дојчиновић из Предшколске установе „Лане”. Деца су изразила интересовање да сазнају нешто више о саобраћају, па су приликом посете погледали кратак филм о безбедности у саобраћају, разговарали са ученицима и наставницима саобраћајне струке и проширили своја знања, бојећи цртеже различитих превозних средстава. Задовољство је што смо имали прилике да упознамо мале другаре са нашом школом и што смо им пренели важна знања како би били опрезни и пажљиви учесници у саобраћају.

“Информативне радионице Тимочког клуба из Књажевца”

У периоду од 28. марта до 30. марта 2023. године за ученике Техничке школе ,,Прота Стеван Димитријевић” одржане су информативне радионице Тимочког клуба из Књажевца. Радионице су реализовале Сања Џакула и Катарина Јагодић, представнице ,,Info Job” центра, који у Нишавском округу спроводи пројекат ,,Знањем до посла”, подржан од стране Министарства просвете и Владе Швајцарске. На овој интерактивној радионици ученици су имали прилику да добију корисне информације како одабрати право занимање, које вештине унапредити и како активно тражити посао. Наредни период биће искоришћен за спровођење ,,Basic Check” теста, новог алата у креирању каријере. Радионицама је присуствовало 138 ученика одељења III4, IV1, IV2, IV3, IV4, IV5. Верујемо да ће ове радионице бити добар начин да ученици препознају своје потенцијале, определе се за будуће каријере и да ће бити успешни и задовољни одабраним занимањима.

Хуманитарне фондација „Покрени живот”.

Ученици Техничке школе ,,Прота Стеван Димитријевић” су заједно са предметним наставницима на нивоу школе спровели хуманитарну акцију у циљу прикупљања новчаних средстава за Матију Живановића из Сокобање коме је потребно лечење матичним ћелијама у Турској. У периоду од 24.03. до 30.03.2023. ученици су заједно са наставницима сакупили новац у износу од 74.940,00 динара. Сакупљени новац уплаћен је на динарски рачун Хуманитарне фондације „Покрени живот”.
Надамо се да ће наш допринос помоћи да Матија поново буде весело и насмејано дете.

“Општинско такмичење рецитатора 2023”

На овогодишњем Општинском такмичењу рецитатора ученице Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” Анастасија Кадрић II6 и Сандра Филиповић III6 постигле су значајан успех и избориле пласман на регионално такмичење, које је одржано 28. марта 2023. у Нишу, где су, такође, имале запажен наступ. Ментори ученица биле су професорке Српског језика и књижевности Драгана Милић Рајда и Снежана Станковић.

Сајам аутомобила 2023

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” за ученике и професоре у недељу 26. марта 2023. организовала је одлазак на Сајам аутомобила, који се већ традиционално одржава у Београду. По свим критеријумима – изгледу, атмосфери, атрактивним дешавањима и премијерама, броју излагача и посетилаца Сајам аутомобила сваке године представља прави спектакл. Ове године наши ученици и професори имали су прилику да погледају аутомобиле актуелних излагача и активно се информишу о новитетима у саобраћајној индустрији. Након обиласка Сајма атомобила ученици су имали пар сати слободног времена, које су искористили за шетњу Београдом.

 

“Светски дан поезије”

Светски дан поезије Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” обележила је још једним догађајем. Маријана Милошевић и Александра Стојаковић, као професорке које се баве писањем, а раде у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић”, 21. марта 2023. биле су гости Основне школе „Вук Караџић” у Житковцу. Школска библиотека ОШ „Вук Краџић”, у сарадњи са стручним већем српског језика организовала је интерактивно дружење са професоркама песникињама. У разговору са ученицима, оне су причале о својим песничким почецима, читале стихове, објашњавале како од идеје настане збирка песама и како та збирка доспе пред читаоце. Том приликом чули су се стихови и ученица осмог разреда, Бојане и Наталије, а на крају су сви присутни заједно покушали да напишу песму на тему ,,Вода“ као најаву обележавања Светског дана вода. Овим гостовањем настављена је сарадња школа, а успостављена сарадња школских библиотека, па се надамо будућим разменама и сусретима.

“Светски дан поезије и први дан пролећа”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” 21. марта 2023. године обележила је Светски дан поезије и први дан пролећа. Чланице Библиотечке секције уз помоћ школских библиотекарки осмислиле су и креирале шарени букет најлепших мисли о поезији, а цветове тог букета даривале су у току великог одмора професорима и ученицима, као подсећање на значај лепе писане речи.

“Ширење медијске културе”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” укључили су се у спровођење пројекта који има за циљ ширење медијске културе и подизање нивоа критичког мишљења, а иза кога стоји Организација „ИРЕКС” и као спонзор Влада САД-а. Кроз едукативно забавно квиз вече, тривија вече, екипе учеснике водила је Данијела Стефановић, сертификовани тренер програма. Екипе Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” чинили су ученици првог, другог и трећег разреда ИТ, економског и саобраћајног смера, предвођени проф. историје Мајом Нешић. Овом приликом ученици учесници показали су своје знање из медијске културе и писмености на најбољи начин.

“Ликовни конкурс 14. Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу”

На овогодишњем Ликовном конкурсу 14. Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” постигли су значајан успех. Алекса Потић III1 освојио је прву награду, а Наталија Живадиновић II6 трећу. До овог успеха водила их је професорка Ликовне културе Лидија Бујић. Честитамо ученицима и професорки и желимо им много успеха у будућем раду!

“Национални дан књиге”

Поводом националног дана књиге 28. фебруара у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” спроведена је акција „Читајмо гласно, читајмо срцем”. Чланови Библиотечке секције одабрали су репрезентативна дела светске књижевности, која су читали наглас на различитим местима у школи. Циљ акције био је да покажу како за лепу писану, али и лепу изговорену реч увек и свуда има места и да читање јесте богатство којим узрастамо, само ако читамо с радошћу и из срца, управо онако како су они то данас приказали.

“Међународни дан матерњег језика”

Поводом Међународног дана матерњег језика у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” уприличена је пригодна изложба литературе која се односи на српски као матерњи језик, његову граматику, правопис, недоумице у писању и говору. Циљ изложбе је да се ученицима предочи богатство матерњег језика и његова разноликост кроз дијалекте, с посебним акцентом на локалном говору алексиначког краја.

“Турнир у кошарци”

На Турниру у кошарци у организацији Савеза за школски спорт Алексинац победник у мушкој и женској категорији је Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић”. Тимове је селектирао и водио професор физичког васпитања Милан Томић. У мушкој конкуренцији ученици наше школе извојевали су победу након неизвесне утакмице, резултатом 32:25. У женској категорији ученице наше школе биле убедљиве и победиле резултатом 30:10. За играча турнира у мушкој конкуренцији проглашен је ученик III1 Андреј Јанковић, а у женској конкуренцији ученица III5 Мартина Милетић.

“Свети Сава”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” обележила је 27. 01. 2023. школску славу Светог Саву. Најпре је пресечен славски колач, а затим је програм прославе уприличио хор, драмско-рецитаторска и фолклорна секција школе. У оквиру заједничке прославе, резања славског колача и програма који је спремила рецитаторска секција учествовала је и Биотехнолошка школа „Шуматовац”.

,,Дар за дечји осмех”

,,Дар за дечји осмех” је хуманитарна акција која се организује већ пет година заредом на територији наше општине. Ученици Техничке школе ,,Прота Стеван Димитријевић” и ове, као и претходних година, учествовали су у поменутој акцији, сакупљајући школски прибор, одећу, обућу, слаткише, па су у виду новогодишњих пакетића прикупљено предали волонтерима Омладинског клуба Алексинац у просторијама Центра за културу и уметност. Верујемо у дечји осмех и надамо се да ће нова 2023. година сваком детету донети макар искру среће и радости.

Основе система одбране за ученике завршних разреда

Техничка школа ,,Прота Стеван Димитријевић” према упутствима МПНТР, као и Министарства одбране, традиционално спроводи обуке из области Основе система одбране за ученике завршних разреда. Циљ је стицање знања и вештина за потребе одбране земље у случају ванредног ратног стања, усвајају се знања о месту, улози и задацима војске, како постати професионални војник, о значају физичке спремности за овај позив, добијају се информације о облицима неоружаног отпора, цивилној заштити, тактичко-техничким зборовима и слично.
Министарство одбране уручило је захвалницу Техничкој школи ,,Прота Стеван Димитријевић”, као и директору Драгану Петковићу лично, за пружену помоћ и подршку у промоцији војног позива и добровољног служења војног рока са оружјем. Школу је посетила делегација на челу са начелником Управе за обавезе одбране Регионалног центра Министарства одбране Ниш, пуковником Ненадом Марковићем, који је уручио захвалнице. То признање нам даје још већу жељу да ове обуке буду још креативније, а надамо се и подстицајне и инспиративне за наше ученике.

Републичко такмичење у стоном тенису

У Пожаревцу 14. 12. 2022. године одржано је републичко такмичење у стоном тенису за средњошколце. Наш град представљале су ученице Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“ . Прошле су прво коло резултатом 2:0, а заустављене у 1/8 финала од трећих носилаца на турниру. Честитамо такмичаркама и њиховом професору Милану Томићу.

Медијска писменост

У петак 9. 12. 2022. у просторијама Центра за културу и уметност Алексинац организовано је тривиа вече за ученике Tехничке школе „Прота Стеван Димитријевић” и Биотехнолошке школе ,,Шуматовац” на тему медијске писмености. Дружење је имало такмичарски карактер, јер су ученици показали своје знање и вештине у квизу чија су питања била везана за историју медија, медијско окружење, кликбејт… Ово је прво едукативно – забавно вече у оквиру програма за развој медијске писмености ,,Сазнај разазнај” у организацији ИРЕX-а и Америчке амбасаде у Србији, а вече је осмислила и водила Данијела Стефановић.
С обзиром на то да је дружење имало и такмичарски карактер, распоред екипа је следећи:
I место – „Надинии лептири”, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић”,
II место – „Програмери”, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић”,
III место – „Поло”, мешовита екипа две школе,
IV место – „Брофорце”, Биотехнолошка школа „Шуматовац”.
V место – „Саобраћајци”, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић”.

Годишњице доделе Нобелове награде за књижевност

Поводом годишњице доделе Нобелове награде за књижевност нашем чувеном књижевнику Иву Андрићу у школској библиотеци Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” уприличена је изложба о његовом животу и раду. Изложбу су кроз различите радионице припремале чланице Библиотечле секције уз помоћ библиотекарки Драгане Ранђеловић и Александре Стојаковић. Овом изложбом почео је с радом изложбени простор у оквиру школске читаонице, у коме ће бити организоване будуће тематске поставке.

 

 

Помен проти Стевану Димитријевићу

У породичној капели Светих Ахранђела на Старом гробљу у Алексинцу 24. новембра 2022. године одржан је помен проти Стевану Димитријевићу у присуству ученика и наставника Техничке школе, која носи његово име и свешенства алексиначке цркве. Тог дана давне 1953. године, упокојио се у Господу велики добротвор, хуманиста, професор, теолог и духовник, прота Стеван Димитријевић, на чијем се имању данас налази Техничка школа у Алексинцу. Свесни значаја његовог живота и рада, чувамо успомену на овог изузетног човека, одајући му пошту не само на дан када је преминуо, већ и свакога дана у раду и залагању да се име проте Стевана Димитријевића далеко чује.

Фестивал поезије за средњошколце “Бањалучки пјесмобој”

Наш млади песник Милош Степановић (IV/1) ушао је у финале међународног фестивала поезије за средњошколце “Бањалучки пјесмобој”. Неколико стотина аутора послало је своје стихове, а трочлани жири који су чинили Перо Зубац, Милица Бакрач и Тоде Николетић, наши истакнути песници, одабрао је најбоље. Финално надметање песника средњошколаца одржано је у Бањалуци 11. 11. 2022. године. Милошева пратња и подршка у овој дивној авантури била је професорка Ана Пејић.
Када га питамо какве је утиске понео из Бањалуке, Милош каже следеће:
“Заиста је била велика част бити у друштву песника. У позитивној и срдачној атмосфери, за коју су се побринули домаћини, такмичење је више личило на фестивал песништва. Сви смо једни другима били неизмерна подршка и стекао сам нова познанства вредна неговања на даље. Ово незаборавно искуство само ће ми бити додатна мотивација да наставим свој стваралачки рад.”

“Наградна екскурзија”

Канцеларија за младе Општине Алексинац 15. новембра 2022. организовала је једнодневни излет за најбоље ученике општине Алексинац. Тридесет деветоро ученика Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” пошло је на ово путовање у пратњи два професора Милана Симића и Јована Ђорђевића. Прва дестинација били су Сремски Карловци, где су ученици панорамски разгледали град и видели знаменитости попут Гимназије, Саборне цркве, Патријаршије и старог центра града. Следеће одредиште био је Петроварадин. Том приликом ученици су се упознали са настанком тврђаве и значајем који је имала у различитим историјским епохама. Након тога, излет је настављен обиласком Новог Сада. Обилазак је обухватио представљање старог градског језгра Новог Сада, где су ученици могли видети зграду Српског народног позоришта, Градске куће, Римокатоличке катедрале. Прошетали су Змај Јовином улицом и Улицом Лазе Телечког, једном од најинтересантнијих амбијенталних целина. Пешачку туру наставили су Дунавском улицом, једном од најстаријих улица Новог Сада, где су видели Владичански двор, Музеј Војводине и Дунавски парк. Након обиласка ученици су имали слободно време за индивидуално разгледање града. Пуни утисака и нових сазнања у доброј атмосфери у вечерњим часовима вратили су се у Алексинац.

“Стони тенис – такмичење”

На окружном такмичењу у стоном тенису, одржаном 20. 10. 2022 године у Стонотениском дому у Нишу, екипа Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” из Алексинца освојила је прво место у категорији омладинки и пласирала се на републичко такмичење, које ће бити одржано средином децембра у Пожаревцу.
У тиму који остварио овај изузетан успех биле су сестре Јована и Јана Адамовић, Тијана Радовановић и Мартина Милетић као резерва у случају повреде, као и њихов професор Милан Томић. У интересантној и неизвесној завршници ова екипа је у крајњем скору славила са 2:1. Тијана је изгубила први меч, Јована је изједначила, да би на крају дубл сестара Адамовић славио са 2:0 у сетовима и одлучујуће допринео победи и пласману у републичко финале.

У екипном пласману тим Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” (Ђорђе Стојадиновић, Ђорђе Димитријевић, Никола Стојановић) пласирао се на друго место. Друга места у појединачном пласману у конкуренцији омладинаца и омладинки припала су и Наталији Радисављевић, ученици Алексиначке гимназије и Ђорђу Стојадиновићу, ученику Техничке школе.

Конкуренција је била изузетно јака, а противници алексиначких екипа били су победници јучерашњег надметања на нивоу града Ниша.
Одлазак такмичара на окружно такмичење организовао је Савез за школски спорт општине Алексинац.

“Фантастика и надреализам”

Ликовни таленти Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” настављају да нижу успехе. На четвртом Међународном дечјем ликовном конкурсу Мини рестАРТ “Друга страна облака” у конкуренцији од 4031 рада посебну похвалу освојио је ученик наше школе Алекса Потић. Његови радови, као и радови наших ученица Наталије Живадиновић и Александре Анђелковић биће представљени на изложби „Фантастика и надреализам”. Ментор ученика била је професор Ликовне културе Лидија Бујић. Честитамо им и верујемо да ће њихов таленат и даље освајати и ову нашу, али и другу страну облака!

“Европски дан језика”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу активностима Школске библиотеке обележила је Европски дан језика. Чланице Библиотечке секције уз помоћ и подршку шклолских библиотекарки читаву претходну недељу посветиле су истраживању различитих европских књижевности. Бавиле су се француском, немачком, руском, румунском, мађарском, шпанском, италијанском, грчком и енглеском књижевношћу, а затим у облику разгледница представиле дела тих књижевности у оригиналу и преводима. Разгледнице су на сам Европски дан језика 26. 9. 2022. за време одмора представиле осталим ученицима у холу школе, повевши их на поетско путовање широм Европе.

“Међународни дан писмености”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” 8. септембра обележила је Међународни дан писмености. Колико је писменост значајан сегмент развоја сваког човека и које све области живота обухвата писменост кроз израду паноа који су истскнути у холу школе и видео-презентацију показали су чланови Библиотечке секције.

“Рокенрол заувек”

И у току распуста ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” освајају награде! На ликовном конкурсу Центра за културу и уметност из Алексинца „Рокенрол заувек” својим радом Наталија Живадиновић освојила је другу награду, која јој је уручена у петак 19. августа на отварању изложбе најбољих ученичких радова на тему рокенрола. Осим Наталијиног, на изложби су се нашли и радови двоје наших ученика Алексе Потића и Александре Анђелковић. Ученици су радили под будним оком ментора професора Ликовне културе Лидије Бујић. Честитамо им и желимо још много успешних представљања и мноштво награда!

 

Блок настава
Одељење: III-4
предмет : Пројектовање технолошких система
Време извођења наставе : 13.06-17.06. 2022.године
У оквиру предвиђеном за блок наставу ученици одељења III-4 су заједно са предметним наставницима осмислили и израдили на ЦНЦ стругу шаховску гарнитуру. У другом делу наставе која је организована у предвиђеном времену ученици су се упознали са радом на 3Д штампачу.
Задатак је био осмислити и израдити привезак користећи одговарајући софтвер. Задаци су успешно урађени.
Исто тако морамо напоменути да су ученици овог одељења у оквиру ЦНЦ секције у току  другог полугодишта узели учешћа у изради привезака за презентацију школе.

“Наградни излет до Липовца”

У недељу 26. 6. 2022. ученице oдељења I5: Јована Алексић, Ања Миладиновић и Нађа Ђорђевић ишле су са својом професорком биологије Маријаном Милошевић на наградни излет до Липовца, који је организована Градска библиотека „Вук Караџић”. Том приликом посетиле су манастир Свети Стефан, имале предавање о биљкама, чуле нешто више о раду библиобуса, али и представиле своје радове на тему „Дигитални хербаријум нашег завичаја”.
Осим поменутих активности, ученици су имали и ручак и слободно време за шетњу и остале физичке активности.

“Знаменити Алексинчани и Алексинчанке”

Ученици наше школе учествовали су на конкурсу „Знаменити Алексинчани и Алексинчанке” у организацији Завичајног одељења Библиотеке „Вук Караџић” из Алексинца. Овогодишња тема била је везана за изузетни ум великана Косте Стојановића. Треће место у категорији свих средњих школа освојила је Наталија Живадиновић I6 и као награду добила мобилни телефон. Похваљени ученици из наше школе су: Леа Колокотронов II1, Миљана Аритоновић II5, Александар Милошевић III1. Наградјени и похваљени ученици имали су прилику да се у суботу 25. јуна упознају са свим учесницима конкурса са територије општине Алексинац на излету у Липовцу, који је за њих организовала Библиотека. Овим путем изражавамо велико задовољство сарадњом са Библиотеком, поготово њиховим Завичајним одељењем.

“Дигитални хербаријум нашег завичаја”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” узели су учешће на конкурсу „Дигитални хербаријум нашег завичаја”, који већ другу годину заредом организује библиотека „Вук Караџић”. Прво место освојила је Јована Алексић, друго Ања Миладиновић, а треће Нађа Ђорђевић, све три ученице одељења I5, а похвалу ученик oдељења II1 Немања Живадиновић. Ментор им је била професорка Биологије и Екологије Маријана Милошевић. Честитамо им на постигнутом успеху!

“Спорт кроз историју”

Ученици наше школе одељења III1 учествовали су на такмичењу за израду су ЕдуГејминг игре под менторством професорке Маје Нешић и Јоване Вучић. Ученици Мартин Цветковић и Матеја Цветковић испрограмирали су игрицу, ученик Александар Милошевић израдио је видео материјал.
Едукативна игра „Спорт кроз историју” израђена у Јунитију (енгл. Unity) замишљена је као дигитални и интерактивни образовни алат за учење историје, намењенa нижим разредима основне школе. Корисник апликације (ученик) након покретања уноси своје име и креће у освајање бодова одговарањем на питања са изабране локације мапе света. Питања су уско везана за изабрану локацију и историју спорта тог места. У сваком тренутку корисник може погледати свој положај на ранг листи на основу освојених поена (тачан одговор на питање +5 поена, нетачан -1) како би поновним покретањем и одговарањем на питања освојио бољи пласман на листи, уз беџеве за прва три места. Сама игра има лаку могућност проширења базе питања као и потенцијалног развоја у смеру увођења нових области за учење. „Спорт кроз историју” не само да наводи ученике на усвајање нових знања у оквиру наставне теме Спорт некад и сад (кроз историју), утврђивање истог и развијање такмичарског духа, већ је и прилагођена генерацији миленијумаца који размишљају и уче на тотално нови начин у складу са њиховим интересовањима и ером модерних технологија у којој живе.
Након завршетка конкурса, видео-запис који представља снимак невидљивог процеса учења, а који је слан приликом пријаве, чини базу едукативних игровних часова Нордеус фондације и представља добар пример праксе међупредметног повезивања и тимског рада.

“Симулатор чеоног судара”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” данас су у школском дворишту присуствовали практичној вежби, која има за циљ подизање свести младих о значају безбедног понашања у саобраћају. Том приликом ученици су могли да пробају симулатор чеоног судара као и наочаре које симулирају опијеност под дејством алкохола и психоактивних супстанци, што им је било посебно занимљиво. Ову вежбу организовала је Агенција за безбедност саобраћаја у оквиру својих редовних активности.

„Зато што те се плашим”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” били су у прилици да 31. маја 2022. у Великој сали Центра за културу и уметност одгледају едукативну представу о превенцији вршњачког насиља под називом „Зато што те се плашим”. У другом делу програма дискусију са ученицима водио је проф. др Жарко Требјешанин, психолог, који је указао на проблем вршњачког насиља, превентиву и начине деловања да би овај проблем у значајној мери смањио.

“Читалићи 2022”

У оквиру пројекта ,,Читалићи” ученици наше школе учествовали су у категорији Читалићи креативци. Свој таленат, љубав према књизи и читању, на креативан начин исказали су у својим читалачким дневницима у електронском облику. Друго место освојила је Даница Станковић из III-6, чији је ментор била Ана Пејић, професор Српског језика и књижевности. Треће место поделиле су Анастасија Миљковић II-5 и Сандра Филиповић II-6, чији је ментор била Драгана Ранђеловић, професор Српског језика и књижевности и школски библиотекар. Осим у дивним књигама Градимира Стојковића, на завршној манифестацији која је одржана 28. и 29. маја 2022. ученице су уживале у дружењу са песницима из целе земље, а ментори и координатори у предавањима еминентних стручњака из света књижевности, науке, издаваштва, библиотекара, песника… Сви носе дивна искуства захваљујући беспрекорној организацији наставника Основне школе “Вожд Карађорђе”, којима је свесрдно стајао на располагању и наш Никола Митић из одељења III-5. А највећa је жеља да се следеће године до неба вину и нови читалићи и буде много више оних који љубав и задовољство проналазе у књизи.

,,Шантићева реч 2022“ 

На ликовном конкурсу ,,Шантићева реч 2022“ ученица наше школе, Александра Анђелковић IV-4, освојила је прву награду. Честитамо јој на успеху, као и њеном ментору, професорки Лидији Бујић.
Осим што је конкурс регионалног карактера и конкуренција је била велика, стручну комисију су чинили професори Факултета примењених уметности из Београда, што нас чини још поноснијима на прво место наше ученице.
Додела награда била је 23.5.2022. године у ОШ ,,Алекса Шантић“ у Београду, а награде је уручивао председник комисије, Вукашин Миловић, професор поменутог факултета. Инспирисана темом ,,Портрет пријатеља“ Александра је у комбинованој техници створила рад, дело чија је вредност итекако препозната. Све честитке ментору и ученици!

Сајам образовања у ОШ „Иван Вушовић” у Ражњу

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” 18. маја 2022. приказала је своје образовне профије на Сајму образовања, који је одржан у ОШ „Иван Вушовић” у Ражњу, а на коме је учествовало осам средњих школа из Алексинца, Ниша, Параћина и Сокобање са 56 образовних профила. Будућим средњошколцима представљени су образовни профили које нуди наша школа, а интересовање је било велико, с обзиром на атрактивност могућих занимања до којих се може доћи образовањем у нашој школи. Отвореног срца чекамо наше будуће ученике!

Сајам образовања у ОШ „Вук Караџић” у Житковцу

У петак 6. маја 2022. године Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” узела је учешће на Сајму образовања, који је одржан у мултимедијалној сали ОШ „Вук Караџић” у Житковцу. Будућим средњошколцима представљени су образовни профили које нуди наша школа, а интересовање је било велико, с обзиром на атрактивност могућих занимања до којих се може доћи образовањем у нашој школи. Отвореног срца чекамо наше будуће ученике!

Републичко такмичење из математике
за ученике економске струке

Ове године ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” учествовали су на Републичком такмичењу из математике за ученике економске струке, које је одржано 8. априла 2022. у Нишу, а домаћин је била Правно пословна школа. У конкуренцији двадесет пет школа, наша школа заузела је тринаесто место. На такмичењу су учествовале ученице: Нађа Ђорђевић I5, Даница Ракић II5, Кристина Аранђеловић III5 и Марија Отовић IV4, а ментори су им били професори математике: Цвијета Гојковић, Ана Младеновић Петровић, Марија Игњатовић и Бојан Лакић.

„Мали Вук”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” активно су узели учешће у пројекту „Мали Вук” радећи истраживања из области лексикологије и ономастике. На данашњој Научној конференцији неколико екипа представило је своје радове:
  – Даница Станковић „Микротопоними града Алексинца и околних села”,
 – Теодора Миленковић и Јована Аранђеловић „Именослов породице Миленковић из села Краљева код Алексинца”,
  – Ђорђе Петровић „Егзоними и ендоними држава у Европи и њихових главних градова кроз историју”,
  – Сандра Филиповић и Душан Младеновски „Терминологија одеће у алексиначком крају”.
Ученици су радили у сарадњи с менторкама, професоркама Српског језика и кеижевности Аном Пејић, Драганом Ранђеловић и Александром Стојаковић.

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” може се похвалити ученицима који активно учествују у ваншколским образовним активностима, а један од њих је Ђорђе Петровић IV5, који је априла ове године по четврти пут похађао програм археологије у Истраживачкој станици Петница. О његовим искуствима, утисцима и начину рада у Петници више можете прочитати на следећем линку…

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу претходна седмица била је посвећена Доситеју Обрадовићу. У оквиру активности Школске библиотеке ученице су правиле паное о животу и раду овог великог српског просветитеља, које су 15. 4. 2022. изложени у холу школе. Такође, бавиле су се и креирањем дигиталних садржаја о Доситеју Обрадовићу, а активности су окончане Читалачким часом посвећеним просветитељским порукама овог нашег великана.

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” ове године учествовала је на Републичком такмичењу из рачуноводства. Такмичење је одржано 8. и 9. априла 2022. у Економско – трговинској школи у Кикинди, а нашу школу представила је Теодора Миленковић, ученица IV4, уз ментора Славча Цекова. Рад ученика имао је три дела: теоријски, евиденцију производних предузећа и евиденцију трговинских предузећа, а наша ученица освојила је шесто место. У време такмичења 8. априла за професоре менторе организовано је стручно предавање, а 9. април био је резервисан за обилазак града и доделу диплома.

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” узели су учешће на Републичком такмичењу за образовни профил Електромеханичар за термичке и расхладне уређаје. Такмичење је одржано 9. априла 2022. у Ваљеву, а школу су представљали ученици Илија Јовановић и Јован Милошевић, обојица ученици одељења III2.

“Пејзажи”

Наша колегиница Кристина Милошевић представила је свој таленат другом самосталном изложбом, која је у Арт галерији Центра за културу и уметност отворена 7. априла 2022. Изложба под називом „Пејзажи” биће отворена за посетиоце до 20. априла 2022. Кристина Милошевић Рођена 1992. у Алексинцу. Средњу уметничку школу завршила у Нишу. Oсновне академске студије као и мастер студије завршила на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Катарине Ђорђевић.
До сада учествовала на седамнаест колективних изложби и имала две самосталне изложбе. Добитник је награде „Борислав Боро Њежић” за најуспешнији студентски рад на изложби мозаик малог формата XI. Честитамо Кристини и верујемо у њен уметнички успех!

“Песниче народа мог”

На овогодишњем Општинском такмичењу рецитатора ученице Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” постигле су значајан успех. Анастасија Кадрић освојила је прво место, Јована Аранђеловић друго, а Александра Трифуновић треће. Оне су на овогодишњем Окружном такмичењу рецитатора „Песниче народа мог”, одржаном 6. априла у Нишу, представљале општину Алексинац у старијем узрасту. Ментори ученица биле су професорке Српског језика и књижевности Драгана Милић Рајда и Александра Стојаковић.

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” и ове године узела је учешће на Републичком такмичењу из Пословне информатике. Такмичење је одржано 1. и 2. априла у Економској школи „Стана Милановић” у Шапцу, а нашу школу представљала је Милена Васић, ученица одељења IV4 са ментором Слађаном Јонић. Милена је освојила седмо место у укупном скору. Честитамо ученици и наставници на учешћу и желимо им много успеха у будућем раду!

 

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” учествовали су на XXVII Републичком такмичењу ученика саобраћајних школа Србије, које се одржавало од 6. до 8. априла 2022. године у Нишу. Такмичење је обухватало теоретски део који се састојао из два теста и практични део, а дисциплина у којој су се ученици такмичили била је Техничар друмског саобраћаја. Нашу школу представљали су ученици IV5 Лазар Дидић и Снежана Николић, са ментором професором Миланом Симићем и члановима екипе професорима Тијаном Дамјановић и Миланом Марковићем.

Кампања о безбедности у саобраћају

У још једној акцији ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” образовног профила Техничар друмског саобраћаја одељења III6 са наставницом практичне наставе саобраћајне струке Тијаном Дамјановић указали су на важност унапређивања саобраћајне културе. У петак 1. априла 2022. спровели су на улицама Житковца едукативну кампању о безбедности у саобраћају. Ученици су делили пропагандне флајере, посебно урађене за ову прилику и разговарали са учесницима у саобраћају, како возачима тако и пешацима, о правилима која треба поштовати да би се смањио број незгода. Надамо се да ће овакве акције утицати на побољшање квалитета саобраћаја у нашем граду и створити безбедне улице за све учеснике у саобраћају.

 Светски дан поезије

У организацији Школске библиотеке у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу дана 21. марта 2022. обележен је Светски дан поезије. Ученице одељења II6 направиле су паное са избором најлепших светских стихова, а затим су ученицима и радницима школе поделиле честитке са аутопоетичким песмама познатих стваралаца, са жељама да живот буде саткан од најлепших стихова који оплемењују и осветљавају дане кроз радост песме.

Кампања о безбедности у саобраћају

Схватајући важност унапређивања саобраћајне културе ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” образовног профила Техничар друмског саобраћаја одељења III6 са професорком практичне наставе саобраћајне струке Тијаном Дамјановић у петак 18. марта 2022. спровели су на улицама Алексинца едукативну кампању о безбедности у саобраћају. Ученици су делили пропагандне флајере, посебно урађене за ову прилику и разговарали са учесницима у саобраћају, како возачима тако и пешацима, о правилима која треба поштовати да би се смањио број незгода. Надамо се да ће овакве акције утицати на побољшање квалитета саобраћаја у нашем граду и створити безбедне улице за све учеснике у саобраћају.

Кампања о безбедности у саобраћају

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” образовног профила Техничар друмског ссобраћаја одељења III6 са професорком практичне наставе саобраћајне струке Тијаном Дамјановић организоваће у петак 18. марта 2022. едукативну кампању о безбедности у саобраћају. Планирано је да ученици у граду деле пропагандне флајере и разговарају са учесницима у саобраћају, како возачима тако и пешацима, о правилима која треба поштовати да би се смањио број незгода. Надамо се да ће ова кампања дати позитивне резултате и да ћемо створити безбедније саобраћајно окружење за све.

 

Мислиша 2022

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” данас је одржано математичко такмичење „Мислиша”, чији је главни организатор Математичко друштво „Архимедес”, које врши и преглед тестова, а резултати ће бити послати најкасније до 15. априла 2022. На такмичењу је учествовало 20 ученика првог, 7 ученика другог, 6 ученика трећег и 18 ученика четвртог разреда. Честитамо им на учешћу и труду који су показали у изради задатака!

 

“Pros & Cons: How I feel about remote learning”

Издавачка кућа Pearson Akronolo организовала је наградни литерарни конкурс поводом обележавања дана Светог Саве, на тему “Pros & Cons: How I feel about remote learning”. У конкуренцији 346 радова из чак 103 школе ученик Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” Милош Степановић (одељење III-1) освојио је прво место за најбољи рад и награду могућност да полаже PTE General – међународно признати тест из енглеског језика из топлине свог дома. Честитамо Милошу и његовом ментору, Бојани Стевановић, професорки Енглеског језика, са жељом да им се успеси нижу.

Сећање на проту Стевана Димитријевића

У суботу 5. марта 2022. оживели смо сећање на проту Стевана Димитријевића, по коме наша школа носи име. У преподневним часовима у капели на Старом гробљу у Алексинцу, где је сахрањен прота Стеван Димитријевић и његова породица, одржан је помен који су служили декан и професори Православног богословског факултета из Београда, уз саслужење свештеника из Алексинца и ђакона из Ниша. Након тога уважена делегација са Правослсвног богословског факултета у пратњи ђакона из Ниша посетила је школу и у разговору са директором договорена је сарадња између ове две педагошке институције. Повод гостовања била је књига проф. др Владислава Пузовића „Путевима српске црквене историје – научно наслеђе проте Стевана Димитријевића”, коју је аутор поклонио школи. Истог дана у Нишу је у Светосавском дому одржана промоција ове књиге о проти Стевану Димитријевићу, а о књизи су говорили декан Православног богословског факултета протојереј проф. др Зоран Ранковић, ђакон проф. др Ивица Чаировић и аутор проф. др Владислав Пузовић, професори на овом факултету. Промоцији су присуствовали директор и професори Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”. Срећни смо што лик и дело проте Стевана Димитријевића и данас живе кроз образовање, веру и науку и надамо се да ће школа својом делатношћу подстицати праве вредности, оне које је својим радом и залагањем прота Стеван Димитријевић оставио будућим генерацијама.

Честитамо! Литерарни и ликовни радови наших ученика победили су на конкурсу „Boswellia sacra“ и биће део истоимене књиге. Литерарни рад на тему „Boswellia sacrа – природа у три чина“ написала је Даница Станковић (III/6), а аутори ликовних радова су Алекса Потић (II/1), и Александра Анђелковић (IV/4).
Радујемо се њиховом успеху и желимо да својим креативним идејама и надаље налазе пут до награда и признања, а подршку ће им, као и до сада, пружати ментори Ана Пејић и Лидија Бујић.

Светски дан читања наглас

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ 28. фебруара обележила је Светски дан читања наглас. Такође, овом приликом обележен је и Национални дан књиге. У организацији Школске библиотеке ученици су припремали одломке из дела ван редовне школске лектире, које су на јавној презентацији читања наглас за време великог одмора у холу школе представили својим друговима и професорима. На почетку прочитан је молебан за мир, а затим су ученици извели кратак програм. Такође, чланови Ликовне секције украсили су огласну таблу, на којој се могао видети симболички ликовни приказ значаја читања и мудре мисли које упућују на активност заједничког читањa.

Литерарни конкурс Библиотеке ,,Вук Караџић“

На литерарном конкурсу Библиотеке ,,Вук Караџић“ из Алексинца намењеном ученицима основних и средњих школа наше општине, ученици другог разреда Техничке школе ,,Прота Стеван Димитријевић“ опробали су се у писању прозних и есејистичких радова на тему ,,Дело и лик Вука Караџића“ и остварили запажени успех. Треће место припало је Мињи Стојановић из II-2, а похвале стижу и за четврто место Душану Младеновском из II-6, као и Алекси Младеновићу из II-6, за пето место. Ментор ученицима била је Драгана Ранђеловић, наставник Српског језика и књижевности. У духу неговања љубави према читању, Библиотека ,,Вук Караџић“ је ове ученике наградила вредним књигама. Честитамо нашим ученицима и желимо им пуно успеха у даљем раду и још пуно прочитаних књига!

“3Д Штампач”

За кабинет у коме се изводи настава из области машинства, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” набавила је 3Д штампач, који ће унапредити демонстрацију приликом обраде одређених наставних садржаја. Кабинет је обогаћен поставком за штампање 3Д модела од пластике, који се пројектују на најновијим софтверским алатима. Верујемо да ће нови 3Д штампач унапредити наставу и учинити учење занимљивијим и лакшим.

“Свети Сава”

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” обележила је данас школску славу Светог Саву. Нажалост, због епидемиолошке ситуације није уприличен планирани програм, већ је у присуству запослених пресечен славски колач и том приликом присутни су имали могућност да се подсете значаја светосавског прослављања, које као светионик бива за све ученике, наставнике, вернике на путу светлости образовања и одуховљења. У то име Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” честита школску славу Светог Саву свим ученицима, родитељима и запосленима!

 

 ”Дар за дечји осмех”

Ученици Техничке школе ”Прота Стеван Димитријевић” одазвали су се хуманитарној акцији ”Дар за дечји осмех”, у организацији Центра за културу и уметност Алексинац и Црвеног крста Алексинац. Показујући хуманост на делу, ученици су даривали одећу, школски прибор и храну, што је у виду новогодишњих пакетића данас предато надлежним установама. Верујемо у дечји осмех и надамо се да ће нова 2022. година свој деци донети макар искру среће и радости.

Новогодишња декорација простора уз припремне активности

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” календарску годину приводи крају радно. Школски простор украшен је новогодишњом декорацијом, која је учинила да школа заблиста празничним сјајем. У току су и различите активности као припрема за прославу Светог Саве. Скоро свакодневно пробе имају Школски хор, Драмско-рецитаторска секција и Фолклорна секција школе, како би што боље увежбале предвиђени програм за приредбу која ће бити одржана на дан школске славе.

„Тестови и оцењивање”

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” 25. и 26. децембра 2021. године одржан је семинар за наставнике школе „Тестови и оцењивање” 25 – 26. 12. 2021″. Реализатори и предавачи били су Дејан Пејчић, професор Рачунарства и информатике и Програмирања у Гимназији „Бора Станковић” и Економској школи у Нишу и Саша Манић, професор Математике у Правно – пословној школи у Нишу. Кроз занимљив програм радионичарског типа едукатори су упознали полазнике са различитом врстом тестова и начином оцењивања које се могу примењивати у настави кроз активно учење са циљем да се настава учини интересантнијом, интерактивнијом и утиче на боља постигнућа ученика.

„Твоје идеје, твоја будућност”

Ученици Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” и на крају календарске године настављају да постижу успехе. На ликовном конкурсу Европског прогреса на тему „Твоје идеје, твоја будућност” ученица Наталија Живадиновић освојила је мобилни телефон као награду. Менторка награђене ученице је проф. Ликовне културе Лидија Бујић. По мишљењу жирија Наталијин рад завредио је награду у конкуренцији радова пристиглих из двадесет седам школа на територији двадесет две општине. Честитамо награђеној ученици и менторки са жељом да својим радом и даље нижу успехе!

   

Међународни дан људских права

Дана 10. децембра 2021. ученици одељења IV5 на часу Одељењске заједнице обележили су Међународни дан људских права. На радионици одржаној у амфитеатру школе учешће је узело и неколико ученика одељења II5, II6 и IV4, како би се испоштовале епидемиолошке мере. Ученици су приказали презентацију на тему људских и дечјих права, као и пано „Моћ промене”. Иначе, кампању која оснажује младе људе да узму учешћа у својој заједници подржало је Удружење „Феномена” из Краљева, које је пет наших ученица (Маја Николић, Софија Пистолић, Марија Стoјановић, Теодора Величковић и Милена Васић) и тројицу ученика (Вук Дамњановић, Ђорђе Петровић и Никола Станојевић) на летњем распусту угостило у камповима на Копаонику и Врњачкој бањи, као и Удружење „Нада” из Алексинца, које је прошле школске године организовало радионице за наше ученике.

„Активно оријентисана настава – методе и технике”

У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић” 11. и 12. децембра 2021. године одржан је семинар за наставнике школе „Активно оријентисана настава – методе и технике”. Реализатори и предавачи били су Дејан Пејчић, професор Рачунарства и информатике и Програмирања у Гимназији „Бора Станковић” и Економској школи у Нишу и Саша Манић, професор Математике у Правно – пословној школи у Нишу. Кроз занимљив програм радионичарског типа едукатори су упознали полазнике са различитим методама и техникама које се могу примењивати у настави кроз активно учење са циљем да се настава учини интересантнијом, интерактивнијом и утиче на боља постигнућа ученика.

Такмичење из информатике „Дабар“

Школске 2021/2022. године одржано је такмичење из информатике „Дабар“. Такмичење је трајало од 15. до 19. новембра 2021. године. Право на учешће су имали сви ученици школе. Ово је међународно такмичење, у коме учествује више земаља Европе. У свакој земљи одржи се школско такмичење и ученци који освоје више од 140 поена пласирају се на Републичко такмичење. Ученици су подељени у две категорије:
• Дабар (ученици првог и другог разреда),
• Старији дабар (ученици трећег и четвртог разреда).
Учествовали су ученици из следећих одељења I-1, I-2, I-3, I-4, I-5, I-6, II-2, II-5, III-1, III-5, IV-1 и IV-4.
Ментори су: Радисав Насковић, Дејан Петковић и Слађана Јонић.
У групи Дабар било је 169 ученика и у групи Старији дабар 82 ученика.
Сви ученици и ментори добили су Похвале за учешће на такмичењу.

Помен Проти Стевану Димитријевићу

У породичној капелн „Светих Ахранђела „ на Старом гробљу у Алекеинцу 27. 11. 2021 године, одржан је помен Проти Стевану Димитријевићу у присуству наставника Техничке школе и свешенства алексиначке општине. 24. новембра, давне 1953. године, упокојио се у Господу велики добротвор, хуманиста, професор, теолог а надасве духовник, са неизмерној љубави према свом српском народу, молећи Свевишњег Бога да му подари „Обожење, слогу и умножење“. Надамо се, да својом благодети и делима које нам је оставио, допринети духовном оздрављењу свог вољеног народа.

ПИСА тестирање 2022

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања у претходном периоду је извршио низ активности које се односе на припрему за учествовање у ПИСА истраживању. Пробно истраживање извршено је у априлу 2021. године у 41 школи, док је главно тестирање планирано за период од 08.03. до 18.04.2022. године.

Главно тетсирање биће спроведено у 178 средњих школа и 32 основне школе. Методом случајног избора Техничка школа “Прота Стеван Димитријевић” изабрана је за учествовање у ПИСА тестирању. Такође, методом случајног избора биће одабрано 42 петнаестогодишња ученика која ће учествовати у двочасном електронском тестирању читалачке, научне, математичке писменисти, као и креативног мишљења. Ученици који су изабрани попуњаваће тест и упитник у трајању од 30 минута. Поред ученика, у испитивању ће учествовати и директори школа.

,,На крилима среће“

Са поносом јављамо да је наш ученик, Алекса Потић из одељења  II-1, наставио да ниже успехе. Овога пута нас је обрадовао другом наградом на ликовном конкурсу међународног карактера под називом ,,На крилима среће“, у конкуренцији од 856 радова. Конкурс је био расписан у оквиру III Фестивала дечјег стваралаштва ,,Уметник из школске клупе“. Честитамо Алекси  и ментору, Лидији Бујић, а желимо  да наши чланови ликовне радионице и на даље на креативан начин, исказујући своје таленте, представљају школу и улепшавају својим радовима наш школски амбијент.

Дигитална Експедиција

Развој технологије променио је нашу реалност заувек. Чињеница је да су различите врсте технологија свуда око нас и да оне чине значајан део наше стварности, од које је тешко побећи. Још значајније је имати на уму да када се користе мудро, технологије представљају значајну подршку нашим животима у многим аспектима. Када говоримо о дигиталном свету, као да заборављамо сву његову комплексност, јер поред иновативних прилика и практичности у многим апсектима, онлајн простор често уме да буде велика непознаница.
Овог викенда ученици наше школе су са својим наставницима посетили караван дигиталних вештина, писмености и безбедности. Караван на свом путу пролази кроз 16 градова у Србији а реализује се уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникације, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за имформационе технологије и електронску управу.

Протекле дане обележили су успеси наших ученика у бројним ваннаставним активностима.
Поводом обележавања Дечје недеље Центар за културу и уметност Алексинац и Библиотека “Вук Караџић” Алексинац расписали су наградни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад на тему
“Дете је дете да га волите и разумете”.
На ликовном конкурсу прва награда припала је Алекси Потићу (II/1), друга Наталији Живадиновић (I/6), а трећа Нини Ђорђевић (I/6). Прво место на литерарном конкурсу освојила је Даница Станковић (III/6), друго Милош Степановић (III/1), а треће Емилија Максимовић (III/5).
Поносимо се и спортистима због остварених резултата на Општинском такмичењу из стоног тениса. Душан Николић (IV/1), Душан Апостоловић (II/6) и Лазар Павловић (II/1) освојили су прво место.
Девојке су биле подједнако успешне. Прво место припало је Милици Радовановић (IV/4) и Тијани Радовановић (II/6). Обе екипе су се квалификовале на Међуокружно такмичење из стоног тениса.
Честитамо награђеним ученицима и желимо им пуно инспирације, креативности, такмичарског духа и успеха на будућим такмичењима, а менторима Лидија Бујић, Ани Пејић и Милану Томићу пуно успеха у даљем раду.

Европска недеља мобилности 2021

С почетком школске године ученици наше школе почињу да нижу успехе. Александра Анђелковић IV4, Лазар Потић II1 и Наталија Живадиновић I6 под стручним оком професорке Лидије Бујић награђени су на ликовном конкурсу поводом Европске недеље мобилности у организацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а награде су биле електрични тротинети.

Честитамо им и верујемо да ће њихов таленат, труд и рад увек и свуда бити запажени!